Hete aardes in het Heelal

by | dec 7, 2019 | Astronomie & Kosmologie

Astronomen hebben een nieuw type exoplaneet ontdekt: hete superaardes. Dat zijn rotsachtige planeten zonder atmosfeer die dicht bij hun ster staan. Het bestaan van deze planeten werd al verwacht op basis van computermodellen.

Hete superaardes worden zo genoemd omdat ze groter zijn dan de aarde en dicht bij hun ster staan. Volgens de theorie zijn dit rotsplaneten die oorspronkelijk een atmosfeer hadden die in de loop van de tijd door de ster is weggeblazen.

Astronomen bekeken de gegevens van exoplaneten (planeten die rond een andere ster dan de zon draaien). Ze zetten de straal van de planeet uit tegen de afstand tot de ster. Zo ontdekten ze dat er geen planeten waren met een straal tussen 2,2 en 3,8 keer die van de aarde in het gebied dicht bij de ster. Er is dus een ‘verboden zone’ in hun grafiek. Volgens de onderzoekers zijn die planeten er wel geweest: kleine rotskernen die eerst een atmosfeer hadden, maar die in de loop van miljoenen jaren door de ster zou zijn weggeblazen.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de straal van de planeet een goede maat is voor de samenstelling ervan. Is de straal groter dan ongeveer 1,7 keer die van de aarde, dan heb je waarschijnlijk te maken met een gasplaneet. Dit leidt tot een leuke voorspelling: als je uitgaat van een jong heelal, dan mag je verwachten dat er gasvormige planeten zijn die vlak bij hun ster staan. Die planeten worden inderdaad gevonden (al zijn ze groter dan 3,8 keer de straal van de aarde). Ze staan bekend als ‘hete Jupiters’: gasreuzen die dicht bij hun ster staan. Volgens de gangbare modellen worden gasreuzen aan de buitenrand van een zonnestelsel gevormd, en dus niet vlak bij de ster. Na een stralingsbombardement van miljoenen jaren door de ster zou je geen hete Jupiters meer mogen vinden. Dat er tóch hete Jupiters worden gevonden geeft dus aan dat die planeten niet zo oud kúnnen zijn. Wellicht dat er in de toekomst exoplaneten worden ontdekt die wél in de ‘verboden zone’ liggen. We houden het voor je in de gaten.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2016, Hete aardes in het Heelal, Weet 39: 11.

M
"

Artikelen

Artikelen