Hoe groot is de kans?

by | mei 29, 2020 | Biologie, Onderwijs

De Zuidzeewulp is een verbazingwekkende vogel! Als de in Alaska geboren jongen nog maar vijf weken oud zijn, worden ze door de ouders in de steek gelaten en trekken die naar het zuiden van de Stille Oceaan. De daarop volgende paar weken gaan de jongen volop aan het eten, terwijl ze zich vetmesten voor dezelfde reis van 8000 kilometer. De jonge vogels staan er helemaal alleen voor om de kleine Fiji eilanden in de uitgestrekte Stille Oceaan te vinden. Ze reizen non-stop zonder gids en komen met uiterste precisie aan op dezelfde wadden en zandstranden waar hun ouders naartoe gevlogen zijn. In tegenstelling tot zeevogels die onderweg kunnen stoppen, rusten en eten, zullen wulpen verdrinken als ze op de oceaan landen. De reis van 8000 kilometer is een alles of niets onderneming.

Hoe verklaar je het vermogen van een wulp om, ongetraind, naar het andere halfrond te navigeren en vervolgens zo’n 8000 kilometer over de Stille Oceaan, non-stop vliegend en met uiterste precisie te landen in hun winterverblijf? Evolutie veronderstelt dat dit allemaal per ongeluk en toevallig is gebeurd. Hoe groot is die kans? Navigatie over grote afstanden gebeurt niet per ongeluk en bij toeval! De Schepper codeerde in de wulp de te nemen route. Als er een code is, moet er een codemaker zijn en die codemaker is de Schepper-God.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit de nieuwsbrief van ‘Search for the Truth’. Zie hier voor de website van deze organisatie.