Hoe krijgen bomen water? (kids)

by | nov 4, 2023 | 09. Natuur- en Scheikunde, Kids

Hoe krijgen bomen water?

Heb je je ooit afgevraagd hoe bomen water van de wortels helemaal naar de bladeren vervoeren?

bomen water

Capillaire werking

God bewatert elke boom in de wereld door een proces genaamd capillaire (KA-pie-leh-ruh) werking. Bomen hebben een speciale cellaag genaamd xylem (ZI-lem) tussen de bast en het hout. Xylem draagt het water langs de boom omhoog. Watermoleculen plakken aan elkaar (een proces genaamd cohesie) en aan andere dingen (een proces genaamd adhesie), doordat het ene deel een positieve lading en het andere deel een negatieve lading heeft – en tegenpolen trekken elkaar aan. De watermoleculen bewegen langs de boom omhoog alsof ze haasje-over spelen, doordat ze aan de xylemcellen en aan elkaar plakken, totdat ze de bladeren in de top bereiken.

Ditzelfde proces treedt op bij vloeistoffen in een rietje, inkt in een pen, de kleinste bloedvaten in ons lichaam en vele andere dingen. Je kunt capillaire werking zelfs zien op keukenpapier. Keukenpapier is gemaakt van kleine plantenvezels genaamd cellulose. Wanneer je je gemorste sap opruimt, wordt de vloeistof tussen de vezels van het keukenpapier opgetrokken door capillaire werking.

Laten we een experiment doen om dit proces in actie te kunnen zien – en er gelijk iets moois van maken.

Aan de slag!

Benodigdheden

  • 5 schone glazen gevuld met water
  • Kleurstof (rood, geel en blauw)
  • Keukenpapier

Maak de regenboog

  1. Zet de glazen dichtbij elkaar in een rij of cirkel. Voeg gele kleurstof toe aan het water in het eerste glas, blauwe in het derde glas en rode in het vijfde glas. Laat het tweede en vierde glas ongekleurd.
  2. Vouw het keukenpapier in drieën en maak stroken. Als het goed is reikt het papier van de bodem van het ene glas tot de bodem van het volgende, zonder dat het midden te ver omhoog steekt. Als de strook te lang is, knip het dan korter.
  3. Plaats de stroken in de glazen, zodat elk glas verbonden is met dat ernaast.
  4. Na een paar minuten zie je het gekleurde water door het keukenpapier trekken. Na een poosje zal het water over de hele lengte van de papieren stroken getrokken zijn, zodat het ongekleurde water wordt gekleurd en nieuwe kleuren worden gemengd.

Kleurcombinaties

Wanneer het water van het ene naar het andere glas trekt en de kleuren mengen, kijk dan welke nieuwe kleuren er ontstaan.

Extra plezier

Als het experiment klaar is, knijp dan voorzichtig het keukenpapier uit en laat het drogen op een bakplaat. Je kunt het gebatikte papier gebruiken om te knutselen.

Bronvermelding

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Answers in Genesis;https://answersingenesis.org/kids/plants/experiment-soak-it-up/ (geraadpleegd op 30 oktober 2023).

Op www.logos.nl/kids vind je meer kinderartikelen.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!