Hoe lang duurden de eerste scheppingsdagen?

by | mei 2, 2020 | Onderwijs, Theologie

Vraag

Waarom is het nodig dat de aarde minder dan 10.000 jaar oud is? Tijdens de eerste drie scheppingsdagen was er nog geen zon, dus weet je toch ook niet hoe lang die dagen toen waren?

Antwoord

In de Hebreeuwse tekst van Genesis zit geen verschil in woordgebruik tussen de eerste drie scheppingsdagen en de laatste drie. Op basis van de tekst zou je daarom geen onderscheid maken tussen bijvoorbeeld dag 1 en dag 4.

Je kunt de vraag ook omdraaien: wat win je ermee om de eerste drie scheppingsdagen langer dan 24 uur te laten zijn? Volgens de evolutionistische modellen zijn eerst de sterren ontstaan (dag 4) en toen pas de aarde (dag 1). Vanuit die modellen bekeken is de hoge ouderdom van het heelal nodig om te verklaren hoe sterren en planeten vanzelf ontstaan, en hoe het leven zich met kleine, stapsgewijze veranderingen over lange tijd ontwikkelde. Maar God maakte de levende dieren pas op dag 5 en 6, zegt de Bijbel. Toen was de zon er dus al. Daarbij komt dat God op dag 3 de planten maakte. Als je die dag heel lang wilt laten duren krijg je ook problemen. Dan waren er nog geen vogels en insecten om de planten te bestuiven en konden de planten het niet overleven.

Kortom, het wordt een rommeltje als je aan de dagen gaat morrelen. Behalve het toe willen voegen van miljoenen jaren aan de Bijbel is er geen enkele reden om aan te nemen dat dag 1, 2 en 3 iets anders dan gewone dagen waren.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Hoe lang duurden de eerste scheppingsdagen?, Weet 45: 47.

M
"

Artikelen

Artikelen