Hoe ontstaan regenbogen? (kids)

by | okt 25, 2023 | Kids, Natuurkunde

Hoe ontstaan regenbogen?

Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo, violet. Wat vormen deze kleuren samen? Als je “regenboog” zou zeggen, zou je helemaal gelijk hebben! Het is altijd geweldig om een kleurrijke regenboog in de lucht te zien na een regenbui. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe regenbogen ontstaan?

regenboog

Hoe regenbogen ontstaan

Regenbogen hebben twee belangrijke ingrediënten nodig om te ontstaan: waterdruppels en zonlicht. Licht van de zon verplaatst zich naar de aarde in golven van de kleuren die we in een regenboog zien. Wanneer de lichtgolven de waterdruppels raken, treedt er een proces genaamd refractie op. Tijdens refractie weerkaatst het licht binnen het water en verandert van richting. Een ander proces, genaamd dispersie, deelt het zonlicht op in al de kleuren van de regenboog. De verschillende kleuren van licht worden door de regendruppel weerkaatst naar onze ogen, en vormen een regenboog.

Waar ze aan herinneren

regenbogen

Ik maak Mijn verbond met u, dat niet meer alle vlees door het water van een vloed zal worden uitgeroeid, en dat er geen vloed meer zal zijn om de aarde te gronde te richten. En God zei: Dit is het teken van het verbond dat Ik geef tussen Mij en u, en alle levende wezens die bij u zijn, alle generaties door tot in eeuwigheid: Mijn boog heb Ik in de wolken gegeven; die zal dienen als teken van het verbond tussen Mij en de aarde.” Genesis 9:11-13

In Genesis 6-9 stuurde God een wereldwijde vloed als straf voor de zonden van de mensen. Na de vloed plaatste God een regenboog in de lucht als een belofte om nooit meer de hele aarde te laten overstromen. De volgende keer dat je een regenboog in de lucht ziet, denk aan Gods eed en dank Hem dat hij trouw is aan Zijn beloften.

Kleurrijke feiten:

De kleuren die een regenboog vormen staan altijd in dezelfde volgorde. De volgorde is gebaseerd op de lengte van de golven (golflengte) waarin ze voortbewegen – rood bevindt zich aan de bovenkant van de regenboog omdat het de langste golflengte heeft, en violet bevindt zich aan de onderkant omdat de golflengte daarvan het kortst is.

Wist je dat? Regenbogen kunnen ook ’s nachts ontstaan! Deze worden maanbogen genoemd. Maanbogen zijn regenbogen die worden weerkaatst door het licht van de maan in plaats van het licht van de zon.

Maak je eigen regenboog!

Je kunt je eigen regenboog maken met voorwerpen die je zelf thuis hebt. Zorg dat het een zonnige dag is!

Wat je nodig hebt:

  • Kleine handspiegel
  • Glas water
  • Raam

Instructies:

  1. Zet het glas water op een tafel. Steek de spiegel in een hoek in het glas water.
  2. Doe de lichten uit.
  3. Plaats het glas zo dat het zonlicht door het raam direct op de spiegel schijnt. Het kan zijn dat je de spiegel moet bijstellen.
  4. Zoek de weerkaatsing van de regenboog op de muur tegenover de spiegel.

Bronvermelding

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Answers in Genesis; https://answersingenesis.org/kids/show-tell/kids-answers/how-are-rainbows-made/ (geraadpleegd op 16 oktober 2023).

Op www.logos.nl/kids vind je meer kinderartikelen.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!