Hoe rijk was Salomo?

by | jan 2, 2020 | Onderwijs, Vraag-en-antwoord

Vraag

In 1 Kronieken 22 gaat het erover dat David 100.000 talenten goud en 1.000.000 talenten zilver had klaargelegd voor de tempelbouw, die door zijn zoon Salomo werd uitgevoerd. Hoeveel is dat, omgerekend naar hedendaagse euro’s?

Antwoord

Het is erg moeilijk om de prijs van goud en zilver terug te rekenen. Dat komt doordat de prijs wordt bepaald door de mate waarin het materiaal voorhanden was. In de Bijbel kun je lezen dat men in de tijd van Salomo geen bijzondere waarde hechtte aan zilver, zó voorradig was het.

Je kunt een poging doen om te berekenen hoeveel het goud en zilver wogen dat Salomo gebruikte, en wat de hedendaagse prijs daarvan is. Een talent was volgens de meeste Bijbelgeleerden ongeveer 34 kilogram. David had dus 340.000 kilogram goud en 34 miljoen kilogram zilver klaargelegd. Goud kost vandaag de dag zo’n 35.000 euro per kilogram, en zilver zo’n 465 euro per kilogram. Salomo zou dan 12 miljard euro aan goud en 15 miljard euro aan zilver hebben gehad. Er lag dus 27 miljard euro klaar om de tempel te bouwen. Ter vergelijking: dat is een derde van het fortuin van Bill Gates. En daar komt dan nog bij wat Salomo zelf tijdens zijn leven vergaarde.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Wit, J.R. de, 2017, Hoe rijk was Salomo?, Weet 48: 50.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!