Hoe verschalk je een visje?

by | dec 6, 2018 | 06. Biologie, Onderwijs

Heb je ooit geprobeerd een slijmerige, glibberige vis vast te houden? Dat is erg moeilijk. Stel je nu eens voor hoe dat moet zijn voor visetende vogels, zoals pinguïns of zeeduikers! Deze vogels zijn ontworpen met unieke naar achteren gerichte stekels op hun tong en in hun snavel. Deze stekels haken de glibberige vis vast, en als de vis beweegt, dwingen de stekels de vis verder de keel in. De stekels werken als een lopende band, die de vis van de keel naar de maag brengt. Terwijl bijvoorbeeld ijsduiker op vis jaagt, zwemt hij rond met zijn ogen net onder het oppervlak. Als hij een school vissen ziet, duikt hij en jaagt hij op de vis. IJsduikers kunnen wel 60 meter diep duiken en daarbij wel 10 minuten hun adem inhouden!

Wanneer de ijsduiker vlakbij de vis is, schiet zijn kop naar voren en grijpt hij de vis. De ijsduiker heeft geen probleem om de vis vast te houden en door te slikken vanwege die achterwaarts gerichte uitsteeksels in zijn bek. Interessant is dat de vis alleen kan worden ingeslikt als de kop het eerst naar binnen gaat, omdat de schubben van de vis alleen in die richting kunnen laten glijden. Wanneer we speciale ontwerpen zien, zoals stekels op de tong van een vogel en aan de onderkant van zijn bovensnavel, weten we dat er een Ontwerper achter moet zitten! God dacht aan alle details, zelfs aan een het vasthouden van een slijmerige vis.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit de nieuwsbrief van ‘Search for the Truth’. Zie hier voor de website van deze organisatie.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!