Hoe werkte Jakobs truc?

by | jan 18, 2021 | Biologie, Onderwijs

Vraag

Pas las ik in Genesis 30:37-38 dat Jakob strepen sneed in takken. Die takken legde hij dan in de waterbakken van de schapen en de geiten, waardoor ze bronstig werden. Wat voor functie hebben die takken? Is hier een wetenschappelijke verklaring voor te geven of kunnen we het beter houden op een wonder?

Antwoord

Het is niet duidelijk op welke manier de takken invloed hadden op de voortplanting van het vee. Het is mogelijk dat de geschilde takken chemicaliën afgaven aan het drinkwater en op die manier de ontwikkeling van de jongen beïnvloedden. Veel (klassieke) Bijbeluitleggers denken aan een soort bijgeloof van Jakob. Als hij aan de schapen en geiten de gestreepte geschilde takken laat zien, zouden ze ook meer gestreepte en gevlekte lammeren werpen, dacht Jakob misschien.

Wat ook weleens gesuggereerd wordt, is dat Jakob de natuur een handje heeft geholpen, in zijn eigen voordeel. Hij had jarenlange ervaring, en was goed op de hoogte van de praktijken omtrent het fokken van schapen en geiten. Hij zorgde ervoor dat de schapen en geiten die vroeg bronstig waren, en dus vroeg lammerden, gedekt werden door een gespikkelde of gevlekte bok (Genesis 30:40-41). Deze vroege lichting was over het algemeen sterker dan de later geboren lammetjes en geitjes. Maar dit is allemaal pure speculatie. Uit Genesis 31:7-12 blijkt dat het God is die Jakob zegent, waardoor zijn kuddes toenemen. Het is dus goed mogelijk dat Jakobs succes helemaal niets met zijn truc te maken had.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Jorritsma, R.N., 2018, Hoe werkte Jakobs truc?, Weet 54: 47.