honing_bij_de_koffie
Een beetje honing in de thee vinden veel mensen lekker. Honing in de koffie heb ik eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd. Maar wat heeft honing met koffie te maken? Wetenschappers hebben ontdekt dat ook bijen van “een bakkie pleur” houden. Beter gezegd: bijen blijken een lichte voorkeur te hebben voor nectar met cafeïne boven dezelfde nectar zonder cafeïne.

Koffie- en citrusplanten, zoals grapefruit en sinaasappel, hebben van nature cafeïne in hun nectar. Onderzoekers van de Newcastle University in Engeland concludeerden al eerder dat dit positieve gevolgen heeft voor zowel de bloemen als de bij.1 Nieuw onderzoek bevestigt de voorkeur van bijen voor cafeïne.2 Het onderzoek laat zien dat bijen een lichte voorkeur voor een sucrose oplossing met cafeïne hebben boven dezelfde oplossing zonder cafeïne. De bijen werden door de cafeïne actiever in hun verzameldrang en in het lokken van andere bijen met een bijendans.3 De cafeïne had (net als bij mensen) een verslavende werking op de bijen: ze kwamen steeds terug bij de voederplek met cafeïne houdende nectar, en werden minder actief in het zoeken naar andere nectar.

De onderzoekers concluderen dat planten met cafeïne houdende planten nectar van mindere kwaliteit (met minder suikers) hoeven te produceren, hoewel nog moet worden onderzocht of de nectar van cafeïne houdende planten inderdaad van mindere kwaliteit is. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat vooral de verhoogde “therapie-trouw” een selectievoordeel opleverde. De cafeïne heeft overigens nog meer functies: het houdt concurrerende plantengroei en plantenetende insecten op afstand.4

Hoe het ook zij, de fijne afstelling van stofjes in planten en de samenwerking tussen planten en bijen blijft ons verbazen. Dit alles getuigt van een Grote Ontwerper.

Voetnoten

  1. Rianne Smit, Bloemen verzekeren hun voortbestaan met cafeïne, Trouw 8 maart 2013
  2. Couvillon et al.: Buzzing bees: caffeinated forage tricks honey bees into increasing foraging and recruitment behaviors, Current Biology, oktober 2015
  3. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Bijendans en http://creation.com/dancing-bees
  4. Wim Köhler, Koffieplant maakt cafeïne tegen de insecten, NRC 8 september 2014

LEUK ARTIKEL?
Bent u blij met dit artikel? Het onderhoud en de ontwikkeling van deze website vragen financiële offers. Zou u ons willen steunen met een maandelijkse bijdrage? Dat kan door ons donatieformulier in te vullen of een bijdrage over te schrijven naar NL53 INGB000 7655373 t.n.v. Logos Instituut. Logos Instituut is een ANBI-stichting en dat wil zeggen dat uw gift fiscaal aftrekbaar is.

Douwe Tiemersma

Written by

Douwe is in een christelijk gezin opgegroeid. Zijn passie is anderen over Jezus te vertellen, en met name door op een eigentijdse manier vorm te geven aan je geloof, zoals middels de alphacursus. Tijdens zijn studie Theologie (ETH) en Geneeskunde (Utrecht) kwam hij veel studenten tegen die hem bevroegen over zijn geloof in schepping. Voor hem begon toen de zoektocht naar waarheid over dit onderwerp. Wat is waar? Na het zien van populaire videos met creationistische argumenten bleef het onbehagelijke gevoel dat dit misschien niet het hele verhaal was. Dus ging hij op zoek naar de argumenten van de wetenschappers die de evolutietheorie aanhangen. Één ding stond voor hem vast: het loslaten van een zesdaagse schepping zou grote gevolgen voor zijn geloof betekenen: als dit deel van de bijbelse historie niet betrouwbaar was, wie of wat bepaalt dan wat er nog wel betrouwbaar is? Terwijl hij bang was dat dit zou kunnen betekenen dat hij zijn geloof zou verliezen, kwam hij tot de verbazende ontdekking dat het onderzoeken van de feiten zijn geloof alleen maar versterkte; dat argumenten voor een jonge aarde en een betrouwbare bijbel ijzersterk zijn. Omdat met name in het gesprek met de niet-christenen dit vaak een onderwerp van gesprek is en omdat voor velen evolutie één van de grote argumenten tegen het bestaan van God is, wil Douwe christenen en niet-christenen laten zien dat geloof in een zesdaagse schepping prima valt te combineren met de feiten; dat hier niets "onwetenschappelijks" aan is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 tekens over