De ijstijd – Kids

by | dec 4, 2023 | Kids

De ijstijd – kids

De ijstijd is een van de coolste periodes uit de geschiedenis van de aarde – letterlijk! Enorme ijskappen bedekten ongeveer een derde van het landoppervlak van de aarde. Wat veroorzaakte dit? De wereldwijde zondvloed zorgde voor de exacte omstandigheden voor de eerste en enige ijstijd op aarde.

ijstijd

De wereldwijde zondvloed zorgde voor de exacte omstandigheden voor de eerste en enige ijstijd op aarde.

Geologische activiteit tijdens de zondvloed verhitte de oceanen. Dit verhoogde de verdamping, waardoor er na de zondvloed meer sneeuw viel op hoge plaatsen. Vulkanen spuwden kleine deeltjes uit, aerosolen genaamd, die zonlicht tegenhielden en de planeet afkoelden. Dikke ijskappen bleven groeien tot de aarde tot rust kwam en de oceanen afkoelden.

  • De ijstijd duurde ongeveer 700 jaar. Dat was genoeg tijd voor een enorme ijsopbouw.
  • Het grootste deel van het land was niet bedekt met ijs, dus er waren genoeg plaatsen waar mensen en dieren konden leven.
  • Het bevroren water in de ijskappen zorgde voor een lagere zeespiegel. Mensen konden over landbruggen naar andere continenten migreren.
  • De ijstijd maakte deel uit van Gods ongelooflijke plan voor de mens om zich na de zondvloed over de aarde te verspreiden.

Job en de ijstijd

Wist je dat het boek Job waarschijnlijk geschreven is in de ijstijd? Er wordt verwezen naar sneeuw en ijs, ook al leefde Job in het Midden-Oosten. De gletsjers zouden zich hebben uitgestrekt tot lagere breedtegraden dan vandaag de dag, dus reizigers die op doorreis waren zouden ze aan Job kunnen hebben beschreven – of hij zou ze zelf gezien kunnen hebben!

Job 37:10 Door de adem van God geeft Hij ijs, zodat de brede wateren verstijven.

Dit kinderartikel is met toestemming overgenomen van ICR.ORG | ACTS & FACTS 52 (8) | KIDS EDITION 2023.

Logos Kids

Klik hier om meer dan 100 kinderartikelen te lezen en -werkjes te downloaden.

Kinderboeken

In onze webshop vind je een aantal kinderboeken over de schepping, ijstijd, zondvloed, ontstaan van de Bijbel, etc.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!