Zeekatten hebben pigmentcellen in hun huid waarmee ze van kleur kunnen veranderen. Deze inktvissen kunnen zelfs de vorm van hun hele lichaam aanpassen aan hun omgeving. Het zijn ware meesters in camouflage. Dat inspireerde wetenschappers om een materiaal te ontwikkelen dat van oppervlaktestructuur verandert als je erin duwt en terugspringt naar zijn oorspronkelijke vorm als je het loslaat.
De Amerikaanse onderzoekers Mark Guttag, werkzaam aan het Massachusetts Institute of Technology, en Mary Boyce, verbonden aan Columbia University, gebruiken een speciale 3D-printtechniek om materiaal te verkrijgen dat zich gedraagt als de huid van een zeekat. In het printproces brengen ze twee typen kunststoffen (polymeren) op elkaar: een harde en een flexibele. De printer spuit de harde kunststoffen in een laag die uit zachte kunststoffen bestaat.
Als het materiaal wordt aangeduwd krijgt het oorspronkelijke gladde oppervlak een patroonstructuur. Dat patroon wordt bepaalt door de ruimtes en de vormen van de ingebrachte harde kunststoffen. Zo kan het materiaal geribbeld of hobbelig worden gemaakt, maar de patronen kunnen ook veel complexer worden, afhankelijk van wat de maker wil. Als de druk op het materiaal verdwijnt, doordat je er niet meer in knijpt, krijgt het materiaal zijn oorspronkelijke gladde textuur weer terug. De onderzoekers zien verschillende toepassingsgebieden. Met dit materiaal kun je objecten – door ze in te duwen – bijvoorbeeld meer of minder aerodynamisch, reflecterend of waterafstotend maken.
Bron 1: https://www.scientificamerican.com/article/cuttlefish-camouflage-inspires-new-shape-shifting-materials/
Bron 2: http://video.nationalgeographic.com/video/worlds-deadliest-ngs/deadliest-cuttlefish-camouflage
Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het orginele artikel is hier te vinden.