Jaarverslag 2021: Een jaar van vernieuwing

by | jun 20, 2022 | Nieuws

Het jaar 2021 ligt al weer even achter ons. De afgelopen weken hebben wij als team teruggeblikt op het vorige jaar door middel van het schrijven van ons jaarverslag 2021. Dat stemde ons met dankbaarheid. Enerzijds dankbaar voor alle mogelijkheden die wij vorig jaar mochten krijgen om te zoeken naar heldere antwoorden. Anderzijds ook dankbaar omdat we ontdekten dat er in de eerste maanden van 2022 al zoveel mooie nieuwe ontwikkelingen mochten zijn! Maar daarover schrijven we een ander keer. Nu is het tijd om terug te kijken op 2021, een jaar van vernieuwing.

Hieronder vind u het jaarverslag 2021 opgemaakt in een PDF-bestand inclusief infographic. Leest u liever enkel de tekst op de website? Scroll dan door.

Download the PDF file .

Voorwoord

2021 was voor Logos Instituut vooral een jaar van vernieuwing. De aanhoudende coronamaatregelen leidden ertoe dat we voor het eerst een online congres organiseerden en dat was een groot succes. In 2021 waren we ook meer en beter aanwezig op Social Media en Youtube. Het was ook een jaar met een mooi hoogtepunt: De lancering van de vernieuwde website. In de zomer volgde een vernieuwing van het personeelsbestand, Jan van Meerten keerde terug naar het onderwijs, Kees van Helden werd directeur en Albert Holtvluwer kwam Logos Instituut voor twee dagen in de week versterken bij o.a. het organiseren van evenementen. We zijn God dankbaar voor alle mogelijkheden die we hebben gekregen en bidden dat we ons in 2022 verder mogen ontwikkelen.

Vernieuwde website

Logos instituut vuurtoren

In 2021 heeft Logos Instituut hard aan de website gewerkt. Onze website blijft nog altijd één van de belangrijkste communicatiekanalen van Logos Instituut. Dagelijks bezoeken veel bezoekers onze website, en daarom is een overzichtelijke website belangrijk. In mei 2021 is een nieuwe website gelanceerd die overzichtelijker en moderner is. Niet alleen meer de artikelen staan centraal, ook de andere afdelingen krijgen net zoveel aandacht. Op de homepage wordt het nu in één opslag duidelijk wat en wie Logos Instituut is. De zoekfunctie van de website is ook vernieuwd. Alle video’s van Logos Instituut zijn op één pagina geplaatst. De ‘over ons’ pagina is sterk uitgebreid en geactualiseerd. Bezoekers kunnen hier ook kennismaken met onze werknemers, zo krijgen mensen een ‘beeld’ bij de mensen achter Logos Instituut. 1

Websitebezoek

In 2021 hebben we 227 nieuwe artikelen geplaatst, wat het totale aantal artikelen 2525 maakt. Het aantal bezoekers en views op de website is ongeveer gelijk gebleven aan 2020. 

Twee artikelen uit 2021 werden ontzettend populair: 

Youtube

Mensen nemen steeds meer informatie tot zich via Youtube, zeker in deze tijd met weinig tot geen fysieke bijeenkomsten. Daarom heeft Logos in 2021 flink geïnvesteerd in videomateriaal op ons nieuwe Youtubekanaal. Daar hebben we ons eerste online Logoscongres gestreamd, naast een aantal livestreams. Dat was een groot succes! Ons Youtubekanaal had in 2021 zo’n 11.050 weergaves en 2.775 kijkuren. De meest bekeken video was: Geloof is de sleutel tot kennis – voorjaarscongres 2021. In 2021 kregen we 325 nieuwe abonnees. Door deze livestreams en video’s spreken we deels een nieuw publiek aan, onder andere meer ´leken´ en ´zoekers´.

Ga zo door. Ik ben lekker aan het werk en heb ondertussen de tijd om naar de boeiende lezingen te luisteren. (Janita)

In de toekomst zullen we ook na de coronamaatregelen nog veel gebruik maken van Youtube voor het delen van (vertaalde) video’s, livestreams en opgenomen lezingen. In 2022 staat er een serie van 12 livestreams gepland evenals een podcast-serie

Logos Talks – Youtubeserie

In 2021 is een aantal pilot video’s opgenomen om een begin te maken aan een videoproject ‘Logos Talks’. Korte video’s over een onderwerp binnen Bijbel, geloof en wetenschap.  Daarnaast hebben we een prachtige videoserie mogen vertalen en plaatsen over ‘7 leugens’. 7 leugens waar onze kinderen mee geconfronteerd worden en soms al in zijn gaan geloven. Onder andere ´Als ik iets voel dan is het waar´ en ´mensen zijn het product van ongeleide evolutie´. De sprekers leggen deze leugens uit en zetten er de waarheid tegen over. Daarnaast worden er praktische tips gegeven hoe je deze leugen & waarheid met kinderen kunt bespreken. Deze video’s zijn inmiddels totaal 800 keer bekeken.

`Erg leuk dat jullie deze korte clips van Mike Winger vertalen! Dit is precies wat het lichaam van Christus in Nederland nodig heeft! Gods zegen!`

Sociale Media

We ervaren dat steeds minder  jonge mensen uitgebreide artikelen lezen. Mede daarom is Logos Instituut in 2020 actief geworden op Instagram. Met visueel aantrekkelijke posts, voornamelijk met met korte samenvattingen, bereiken we ook een jonger publiek. Een deels nieuwe doelgroep, mensen die geen kenners zijn, maar wel baat hebben bij korte eenvoudige berichtjes. In 2021 hebben we deze aanwezigheid op Sociale Media nog verder uitgebreid. De visueel ingestelde posts met korte samenvattingen worden veelvuldig geliket en gedeeld. Het aantal volgers op Instagram is gestegen naar 860 volgers. Op Facebook en Twitter is het aantal volgers ongeveer gelijk gebleven (resp. 3044 en 577 volgers). Eind 2021 is Logos Instituut tevens actief geworden op Linkedin.

Online Logoscongres ‘Geloof is de sleutel tot kennis’

Vanwege de coronamaatregelen werden wij genoodzaakt het Logoscongres online te houden. Dat bracht ook nieuwe mogelijkheden met zich mee en we bereikten deels een nieuw publiek. 14 lezingen over verscheidene thema’s waren live te volgen via ons Youtubekanaal en het Facebookkanaal van CIP. Deze lezingen worden nog altijd dagelijks teruggekeken op ons Youtubekanaal, in 2021 waren er al 8000 weergaves van (delen van) het congres. 

“Geweldig dat jullie het voorjaarscongres 2021 hebben georganiseerd. Heel veel dank daarvoor.” (Ria)

Lezingen en gastlessen

In 2021 heeft Logos Instituut 18 lezingen en gastlessen verzorgd in kerken, op jeugdverenigingen en scholen. Helaas konden veel lezingen en bijeenkomsten niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. 

Vakantietas

Via een vakantietas zijn er 6000 exemplaren van Bijbelvast uitgedeeld op christelijke campings en vakantieparken. Dit was een mooie gelegenheid die vele nieuwe abonnees en donateurs heeft opgeleverd. 

Webshop

In 2021 zijn er 1440 producten verkocht, in 310 bestellingen. In 2021 hebben we 53 nieuwe producten kunnen toevoegen. De verkoop van producten in de webshop is niet gericht op het maken van winst, maar is een belangrijk middel om onze achterban te voorzien van goede (onderwijs)materialen. Daarom zijn we dankbaar voor elke bestelling! 

Bijbelvast

Bijbelvast Logos Instituut

In 2021 hebben we weer 3 uitgaven van ons achterbanblad mogen doen met de volgende thema’s. 

  • Het heelal: Precies goed
  • Help, mijn kind is gek op dino’s
  • De historiciteit van Jezus

Op deze manier hebben we 9500 adressen mogen toerusten op een toegankelijke en kernachtige manier. Vooral naar aanleiding van het Bijbelvast-nummer over dinosaurussen kregen we ontzettend veel dankbare reacties en extra aanvragen. Alle inzenders van de dinokleurplaat kregen als troostprijs het boek ‘Wat weten we over dinosaurussen’ gratis thuisgestuurd. Zo hebben we veel kinderen en gezinnen blij gemaakt met goed kindermateriaal. 

“Mijn zoontje heeft zo genoten van dit blad. Stonden voor ons als ouders ook nog mooie tips in. Veertien jaar heb ik het thema dino’s buiten de deur kunnen houden. Onze jongste is er helemaal dol op. Na goed te zijn ingelezen, mede ook door het blad en de boekentips die er in staan, kunnen we hem dit toestaan. Een enkel boek hadden we hierover al staan en dat heeft ons echt geholpen in de besluitvorming. Dank voor het onderwijs over dit thema.” (Janna, Bijbelvastlezer)

Nieuwe directeur en vernieuwing personeelsbestand

Na een pioniersfase van meer dan vijf jaar, waarin Jan van Meerten met grote inzet en toewijding Logos Instituut mede vorm heeft gegeven, is hij per 1 augustus 2021 in goed overleg uit dienst bij Logos Instituut getreden. We zijn dankbaar dat we in korte tijd de vacature op konden vullen met Kees van Helden. Hij is per 1 augustus in dienst getreden als directeur. Per 16 oktober is Albert Holtvluwer ons team parttime komen versterken op het gebied van office- en eventmanagement. Zijn ervaring met en kennis van het organiseren van evenementen is een goede toevoeging in ons team! Eind 2021 had Logos Instituut 4 personeelsleden in dienst voor een totaal van 1.9fte. 

Bestuur

Op 31 december 2021 bestond het bestuur uit:

  • Frans Gunnink, voorzitter
  • Drs. Hein Bakker, eerste penningmeester
  • Ing. Gerrit de Wit, tweede penningmeester
  • Ir. Willy Duister, algemeen bestuurslid
  • Ton Verdam, algemeen bestuurslid
  • Ilona Pruis MSc., algemeen bestuurslid

Tags: Jaarverslag 2021 Logos Instituut. 

Voetnoten

  1. Inmiddels is de website medio juni 2022 nog verder uitgebreid. Zo zijn er inmiddels ook de pagina’s ‘kids’, ‘buitenland’, ‘video’s’, ‘podcasts’, ‘spreekbeurten’, ‘Bijbelvast Extra’ en ‘Logos Basics’.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!