Sterren in hetzelfde cluster moeten ongeveer even oud zijn. Daar gaan astronomen van uit. Het was dus een hele schok toen bleek dat er ook
jongere sterren in een ouder cluster kunnen zijn.
Veel sterren zitten in groepen bij elkaar (clusters). Astronomen die uitgaan van een oud heelal geloven dat alle sterren in zo’n cluster gelijktijdig ontstonden. Vervolgens brandt de een sneller op dan de ander. Door de sterren binnen een cluster met elkaar te vergelijken kunnen astronomen een schatting maken van de leeftijd ervan. Nieuw onderzoek toont echter aan dat er ook veel te jonge sterren in zo’n cluster kunnen zijn…
Voor het onderzoek hebben de astronomen gezocht naar sterren die ‘slechts’ 1 miljoen jaar oud zouden zijn in clusters van 100 miljoen tot 1 miljard jaar. Dat daar nog zulke ‘jonge’ sterren zijn betekent volgens de astronomen dat stervorming daar nog steeds aan de gang is. Maar dat leidt tot problemen, want waaruit moeten die sterren dan zijn gevormd? Er zijn geen gaswolken die het cluster binnendringen, dus moet het volgens de onderzoekers gaan om het gas van eerder ontplofte sterren. Toch geeft ook dat problemen, want sterren ontstaan niet vanzelf uit gaswolken. De zwaartekracht is niet sterk genoeg om de gasdruk tegen te werken.
Een andere optie is ervan uit te gaan dat God met opzet sterren van verschillende samenstelling en grootte heeft geschapen, wat deze astronomen dan als ouderdom interpreteren.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Jonge sterren in een oud cluster?, Weet 44: 9.