Juno veilig bij Jupiter aangekomen

by | aug 23, 2016 | Astronomie & Kosmologie, Onderwijs

Misschien heb je er al wat over gehoord: de ruimtesonde Juno van de NASA is na bijna 5 jaar en 2,8 miljard kilometer bij haar bestemming aangekomen: de planeet Jupiter.

pia20703.nasa

De medewerkers van de NASA kunnen opgelucht ademhalen: Juno is bij Jupiter. De sonde, vernoemd naar de vrouw van de Romeinse oppergod Jupiter, heeft het gevaarlijkste deel van de reis overleefd. “We hebben Jupiter overwonnen,” aldus een woordvoerder van de NASA.

Juno is nu in een ellipsbaan rond Jupiter gebracht. De sonde zal tot februari 2018 om de planeet cirkelen, waarbij ze bij de dichtste benadering zo’n 5.000 kilometer boven het wolkendek scheert.

Doordat Jupiter zo groot is heeft de planeet een sterk magnetisch veld. En dat betekent dat er stralingsgordels zijn; gebieden waar radioactieve deeltjes van de zon geconcentreerd worden. Die straling zal de gevoelige meetapparatuur van Juno geen goed doen. Hoewel deze beschermd zit achter een titanium schild heeft men voor de zekerheid toch maar alles uitgeschakeld. Dat betekent dat er geen gegevens naar de aarde werden gezonden tijdens de nadering. Juno zond enkel geluidssignalen uit bij iedere stap van het proces om te laten weten dat ze nog ‘leefde’.

De geluidssignalen, die er 48 minuten over deden om de aarde te bereiken, klonken de wetenschappers van NASA als muziek in de oren. Gedurende de maand juli worden de instrumenten een voor een opgestart. Elk rondje om de planeet duurt iets meer dan 53 dagen.

Je kunt de missie zelf volgen op Facebook en Twitter. Het doel van de missie is om meer over Jupiter te leren en hoe de planeet is ontstaan. We verwachten in ieder geval dat Juno nieuwe gegevens zal laten zien waarom Jupiter geen miljoenen jaren oud kan zijn. We houden je op de hoogte.

Bronnen:
http://www.nationalgeographic.nl/artikel/ruimtesonde-juno-nadert-jupiter
https://www.nasa.gov/mission_pages/juno/main/index.html

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet-Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

[related includes=”262,613,5048,3573″]