Kaakfragment schopt theorie door de war

by | feb 5, 2016 | Onderwijs, Paleontologie

Het ontstaan van walvissen is een groot probleem voor evolutionisten. Walvissen zouden in relatief korte tijd zijn geëvolueerd uit landzoogdieren, maar het verschil tussen een landdier en een zeedier is gigantisch.

Eobalaenoptera_pursued_by_Carcharodon

Een artist impression van twee Eobalaenoptera, een uitgestorven baleinwalvissoort, die bejaagd worden door de reuzenhaai Carcharodon megalodon(BRON).

Om een terrestrisch dier te veranderen in een aquatisch dier zijn vele honderden aanpassingen in lichaamsbouw nodig. En achter iedere
anatomische aanpassing ligt een groot aantal genetische veranderingen. Critici van de evolutietheorie zeggen dat het gapende gat tussen landdieren en zeedieren volstrekt onoverbrugbaar is, ook al zouden er tientallen miljoenen jaren beschikbaar zijn.

Te kort

Er zijn fossielen gevonden van landdieren die volgens evolutionisten zo’n 55 miljoen jaar geleden geleefd hebben en die verwant zouden zijn aan de directe voorouder van walvissen. Ook zijn er fossielen gevonden van volledig aan het water aangepaste walvissen die volgens
evolutionisten 40 miljoen jaar oud zijn. Dus zouden walvissen tussen 55 en 40 miljoen jaar geleden de overstap hebben gemaakt van land naar zee. Een periode van 15 miljoen jaar. „Veel te kort”, zeggen de critici. Maar binnen dat interval van 55 tot 40 miljoen jaar geleden is er wel een aantal fossielen gevonden van semi-aquatische dieren die door evolutionisten zijn bestempeld als tussenvormen.

Niet overtuigend

Dat laatste leek op zich heel mooi voor de evolutionisten, maar een recente vondst heeft dit plaatje aardig door de war geschopt. Onderzoekers hebben namelijk een groot kaakfragment gevonden van een volledig aan zee aangepaste walvis, dat volgens evolutionisten 49 miljoen jaar oud is. Dat is even oud als (en zelfs ouder dan) veel van die semi-aquatische ‘tussenvormen’ die zogenaamd geleidelijke aanpassingen aan de zee lieten zien. Als dit fossiel correct geïnterpreteerd is (en dat is altijd even afwachten), betekent dat niet alleen dat die veronderstelde tussenvormen helemaal niet zo overtuigend meer zijn, maar ook dat er minder dan half zoveel tijd beschikbaar is voor de overgang van land naar zee als evolutionisten dachten. Dus lijkt het erop dat evolutionisten nu een dubbel zo groot probleem hebben met het ontstaan van walvissen.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Jorritsma, R.N., 2012, Kaakfragment schopt theorie door de war, Weet 13: 6.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!