Kameleon-katapult

by | nov 11, 2017 | 06. Biologie, Onderwijs

Als je goed kijkt kun je de hand van God overal in de schepping zien. Kijk bijvoorbeeld eens naar de tong van een kameleon. Die kan bliksemsnel worden afgevuurd. Hoe? Kameleons hebben een heus katapultmechanisme in hun keel. Daar is over nagedacht!

Kameleons zijn prachtige dieren. Ze staan erom bekend van kleur te kunnen veranderen, hun ogen onafhankelijk van elkaar te kunnen bewegen en… hun plakkerige tong met uiterste precisie naar een nietsvermoedend insect te kunnen lanceren. Hoe ze dat doen? Door middel van een serie slimme ontwerptrucs.

In hun keel hebben kameleons (en ook mensen, overigens) het zogenaamde tongbeen. Bij kameleons bestaat dit uit drie botten: twee die in een V-vorm met de punt naar beneden in de keel hangen, en een langwerpig derde bot dat vanaf de punt van de V naar voren wijst, de mond in. Rondom dat derde bot zit de tong. Kameleons kunnen de twee V-botten met grote kracht naar voren flippen, waardoor het langwerpige bot, met de tong eromheen, uit de mond schiet.

Een tweede manier om extra snelheid voor de kleverige tong te verkrijgen, is doordat er een serie kringspieren in de tong zelf zitten. Door die snel na elkaar aan te spannen, lanceert de kameleon z’n tong van het bot af; een beetje zoals een tweetrapsraket. Zo vormt zich een ‘raket’ die met dodelijke precisie insecten kan vangen. Eet smakelijk!

Dit artikel is met toestemming overgenomen van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!