Kende Salomo het getal PI niet?

by | sep 8, 2018 | Onderwijs, Theologie, Wiskunde

Vraag

In 1 Koningen 7:23 wordt over een gegoten zee gesproken. Van de ene naar de andere rand zou die 10 el zijn, en met een meetlint van 30 el kan men de zee omspannen. Maar als je daarvan uit gaat, dan was dat lint volgens mijn berekening ongeveer 1,4 el te kort. Kende Salomo misschien het getal pi niet (dat de verhouding van omtrek en diameter van een cirkel aangeeft, -red)? Hoe moet ik dit verstaan?

Antwoord

Dit is een vraagstuk waar al eeuwenlang over wordt gedebatteerd. Tegenstanders van de Bijbel zeggen dat de Bijbelse benadering voor pi niet klopt en van de rest van de Bijbel zal dan dus ook wel niets kloppen.

Je kunt dit probleem op verschillende manieren oplossen:

  • De eerste is dat het hier gaat om afgeronde getallen. In de Bijbel kom je weleens een halve el tegen, maar geen derde of kwart (terwijl dat wel bij volume of gewichtsmaten wordt gebruikt). Het zou dus kunnen dat de diameter iets kleiner was dan 10 el, en werd afgerond naar boven, en dat de omtrek iets groter was dan 30, en werd afgerond naar beneden.
  • Een andere oplossing is dat de omtrek aan de binnenkant 30 el was, en de diameter – van buitenrand tot buitenrand – 10 el. Dat zou betekenen dat de rand een dikte van ongeveer 0,25 el had (ongeveer 11 centimeter, oftewel een handbreed, zoals in vers 26 staat).
  • Nog een andere verklaring is datde bronzen zee een kelkvorm had (zie 1 Koningen 7:26) waarbij de rand aan de bovenkant met diezelfde 11 centimeter uitstak.

Overigens is over de zee nog wel wat meer te zeggen. In 1 Koningen 7:26 staat ook dat de zee 2.000 bath (dat is 40.000 tot 90.000 liter) bevatte. In de corresponderende tekst uit 2 Kronieken 4:5 staat dat de zee 3.000 bath kon bevatten. Welke is nu het goede getal? Beide! De zee kon 3.000 bath bevatten, maar was blijkbaar maar voor tweederde gevuld.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2015, Kende Salomo het getal pi niet?, Weet 35: 50.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!