Het gebeurt regelmatig wanneer ik lezingen geef of met iemand in gesprek ben over schepping en evolutie dat de naam ‘Kent Hovind’ valt. Veel mensen kennen de DVD’s die Dr. Dino in de jaren ’90 heeft gepubliceerd. En vaak weten ze ook nog wel dat hij is opgepakt voor belastingontduiking.

Hovind is een evangelist die in grote mate ook gebruik maakt van het Bijbelse scheppingmodel om zijn toehoorders van de kracht van het evangelie te overtuigen. “De Bijbel heeft gelijk wat het begin betreft. Hij heeft ook gelijk als het over het einde gaat. Ben je er klaar voor?”1

Dat deze methode van evangeliseren werkt heb ik aan den lijven ondervonden, al waren het niet de DVD’s van Kent Hovind waar ik het eerst mee in aanraking kwam.

“De Bijbel heeft gelijk wat het begin betreft. Hij heeft ook gelijk als het over het einde gaat. Ben je er klaar voor?” – Kent Hovind

Achterhaald
Toch valt er ook nog wel wat aan te merken op Hovind’s semi150px-The_Genesis_Floodnars, welke je overigens gewoon gratis op Youtube kunt bekijken. Hovind is in sommige gevallen wat kort door de bocht. Natuurlijk kun je niet alles tot in detail uitwerken, maar hij loopt er naar mijn mening soms net iets te veel de kantjes vanaf. Ook zijn veel dingen die hij in zijn seminars behandelde ondertussen achterhaald of niet meer nodig. Vergeet niet: zijn seminars zijn al weer 20 jaar oud, en de wetenschap heeft ondertussen niet stilgestaan. De schil van water die om de aarde zou hebben gezeten (vapour canopy) werd al in 1961 door Morris en Whitcomb in hun baanbrekende werk The Genesis Flood voorgesteld als een manier om te verklaren waar het vloedwater vandaan kwam.2 De meeste creationisten hebben deze canopy-theory losgelaten en pleiten ervoor dat het vloedwater juist vooral uit de aarde zelf zou zijn gekomen.

Gevangen gezet
In 2006 werd Hovind veroordeeld voor belastingontduiking. Heel vreemd is dat niet, Hovind stond er al langer om bekend dat hij niet zo te spreken was over de ‘wereldse’ belasting die hem werd opgelegd door de staat. Hovind heeft daarom zijn inkomstenbelasting niet opgegeven, en een heel aantal opnames gedaan van steeds net onder de $10.000, waardoor hij daar ook precies geen belasting over hoefde te betalen. Deze praktijk is echter illegaal in de VS. Dat resulteerde in een gevangenisstraf van 10 jaar en een fikse geldboete van bijna $650.000.

Niet genoeg
Volgens sommige van Hovinds tegenstanders was deze straf echter niet hoog genoeg. Begin 2015 werd er weer een nieuw proces geopend, ditmaal voor “mail fraud”, wat gedefinieerd is als een manier om iemand geld af te troggelen via de post.3 Hiervan werd Hovind echter vrijgesproken. Er is nog een laatste aanklacht tegen hem waarvoor hij wel veroordeeld is, het belemmeren van de verkoop van eigendommen van zijn Dinosaur Adventure Land.

Dinosaur Adventure Land
In zijn woonplaats in Pensacola, Florida (VS) heeft Hovind in 2001 een dino-attractiepark gebouwd, waarin de bezoekers op speelse wijze kennis kunnen maken met de bewijzen voor het Bijbelse scheppingsverslag. Na zijn arrestatie in 2006 moest dit park gedwongen de deuren sluiten.
Kents zoon Eric heeft op andere terreinen de toorts van zijn vader overgenomen. Eric heeft een webshow genaamd Creation Today in het leven geroepen, waar hij het werk van zijn vader voortzet. Eric is gelukkig wel wat genuanceerder dan zijn pa, en zal zelf niet zo snel het risico lopen in de gevangenis terecht te komen.

Complot
Er zijn er ook die menen dat het niet toevallig is dat juist Kent Hovind veroordeeld werd. Want laten we wel wezen, hij deed heel wat stof opwaaien, en hij heeft in zijn carrière nogal wat vijanden gemaakt. Volgens sommigen was dit gewoon een excuus om deze evangelist de mond te snoeren. Als dat al zo zou zijn heeft dat gelukkig niet gewerkt.

BrKentHovindief
Een aantal jaar geleden heb ik per post contact gehad met Kent Hovind. Ik vroeg hem of ik wat van zijn materialen mocht gebruiken voor mijn eigen lezingen (waarvoor ik gelukkig toestemming heb gekregen). Hij schreef verder in zijn brief dat hij vrolijk doorging met evangeliseren onder de gevangenen, en er gelukkig ook verschillende naar Jezus heeft mogen leiden.

Vrij!
Begin dit jaar kwam er nog meer mooi nieuws. Op 8 juli mag Hovind naar huis. Hij zit dan nog een maand onder huisarrest (officieel loopt zijn gevangenisstraf af op 9 augustus). Daarna wacht hem nog een periode van 5 jaar waarin hij voorwaardelijk vrij is. Tijdens deze vijf jaar mag hij alleen met een gerechtelijk bevel buiten Noord-Florida komen. Dat beperkt hem natuurlijk wel in zijn plekken om te spreken, maar met de huidige internetcultuur zijn er toch nog mogelijkheden genoeg.
Laat hem nu eerst maar eens rustig bijkomen en wat tijd met zijn familie doorbrengen.

Als je meer wilt weten over Kent Hovinds proces en over de huidige stand van zaken, kijk dan eens op zijn officiële blog, die verzorgd wordt door zoon Eric.

Persoonlijk ben ik in elk geval blij dat deze broeder weer op vrije voeten is!

Shalom,

-GJ

[Redactie]: Deze blog is eerder verschenen op de blog pagina van de auteur, ter gelegenheid van de 100e like die hij ontving op Facebook. Overigens moedigen wij aan om de argumenten van Kent Hovind zeer kritisch te benaderen: veel van de argumenten zijn gedateerd, zoals Gert-Jan al aangaf. Te vaak komen wij creationisten tegen die verouderde argumenten klakkeloos overnemen. Dit schaadt de positie van jonge aarde creationisten meer dan dat het ze goed doet. Wij raden daarom aan om regelmatig een kijkje te nemen op de website van CMI, die een pagina bevat met slechte/achterhaalde argumenten voor schepping:

http://creation.com/arguments-we-think-creationists-should-not-use

Voetnoten

  1. Seminar 1, slide 637
  2. Whitcomb, J, & Morris, H, The Genesis Flood, p. 240.
  3. Definitie volgens Legal Dictionary

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!