Kinderboekrecensie “Ontdek het oneindige heelal”

by | aug 3, 2021 | Bijbelvast, Onderwijs, Recensie

Recensie over het kinderboek ‘ontdek het oneindige heelal’ van Hanna Holwerda

 

Het heelal is onmetelijk groot. Hoe kun je proefjes doen met zo’n groot heelal? Hanna Holwerda heeft er een boek over geschreven. Ze wil je laten verwonderen over de schepping. En dat lukt aardig…

In het boek Ontdek het oneindige heelal komen we verschillende opdrachten tegen: hersenkrakers, proefjes, creatieve opdrachten, schrijfopdrachten, onderzoeken en iets in het klein namaken. Door het gebruik van diverse opdrachten is het boek geschikt voor allerlei kinderen. De opdrachten vormen inspiratie voor de leerkrachten als zij in het onderwijs te maken krijgen met het heelal. Door het hele boek heen zijn bijbelteksten te vinden, wat dit boek bruikbaar maakt in het christelijke gezin en in het christelijk onderwijs. 

Hoewel de auteur wel verwijst naar Genesis lijkt het er soms op dat ze uitgaat van de naturalistische wetenschap: een oerknal, langzame continentverschuiving etc. Diverse zinnen zouden vanuit het creationistische wereldbeeld daarom anders geformuleerd moeten worden. Op onze website hebben wij een pagina gemaakt waar we deze zinnen op volgorde hebben gezet en een alternatieve bewoording bieden: https://webshop.logos.nl/winkel/producttype/boeken/ontdek-het-oneindige-heelal/ . Zo blijft dit prachtige boek bruikbaar voor opvoeding en onderwijs. Het siert de auteur dat ze de miljarden jaren achterwege laat en spreekt over ‘(heel) lang geleden’. 

Voorbeeldopdracht

Je hebt voor deze opdracht nodig een ballon en een stift. “Wetenschappers hebben ontdekt dat het heelal steeds groter wordt. Dat kun je vergelijken met een ballon. Teken op de ballon een aantal stippen. Dit zijn sterren. Blaas de ballon langzaam op. Zie je hoe de sterren steeds verder uit elkaar komen te staan?” (blz. 8)

“Ontdek het oneindige heelal” is à 16,50€ verkrijgbaar in de webshop van Logos Instituut.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!