Kinderwerk ‘Er op uit!’ biedt vier lessen over de schepping aan

by | dec 1, 2020 | Onderwijs

Kinderwerk Er op uit! biedt vier lessen over de schepping aan. In de lessen ontdekken de kinderen dat het scheppingsverhaal in Genesis 1 een wetenschappelijk betrouwbare weergave is van het ontstaan van het zonnestelsel en de aarde.

De lessen helpen kinderen aan de hand van wetenschappelijke argumenten te vertrouwen op Gods woord.

Inhoud lessen

Les 1

Eerst gaan de kinderen het zonnestelsel bekijken en ontdekken hoe uniek het sterstelsel is waarin wij leven. Thema: Het zonnestelsel in je broekzak. Dit thema heeft een ironische ondertoon, omdat wetenschappers ons willen doen geloven, dat de mens begrijpt hoe het in elkaar zit. In de les ontdekken de kinderen dat de theorieën die wetenschappers hebben bedacht meer vragentekens oproepen over de samenstelling van ons zonnestelsel dan ze beantwoorden. Er is geen enkele afdoende verklaring voor het bestaan van de planeten en zeker niet voor het ontstaan van de aarde, met al zijn complexiteit.

Les 2

Thema: Aarde, een heel bijzondere planeet. De kinderen ontdekken wat er allemaal nodig is om leven op een planeet te kunnen laten ontstaan. Aan het einde kunnen we concluderen dat het een Godswonder is, dat er leven mogelijk is op Aarde. Maar we zien ook dat Genesis 1 wel een heel treffende beschrijving geeft van hoe God orde bracht in de samenstelling van de aarde. We bedenken ons dat de Bijbel ruim 3.000 jaar geleden dit proces heeft beschreven.

Les 3

Thema: Het Beerbeestje, visitekaartje van God. De kinderen onderzoeken hoe bijzonder het Beerbeestje is geschapen. Bijna niemand kent het, maar het komt overal ter wereld voor. In onze tuin, maar ook onder ijs in Antarctica. Het kan overleven in de meest extreme omstandigheden. Hij kan bijvoorbeeld een zekere tijd overleven in de ruimte. Het is belachelijk te veronderstellen dat dit door evolutie zo is ontstaan. Het beestje laat zien dat er een schepper moet zijn. Wederom geeft Genesis 1 een logische volgorde van schepping aan, ook al gebeurt het in enkele dagen, toch is er volgorde.

Les 4

Thema: Gods handtekening is overal zichtbaar. In deze les ontdekken de kinderen dat bij ieder dier of plantje, vanaf het begin van hun ontstaan, alle eigenschappen aanwezig moesten zijn om te kunnen overleven. De kinderen onderzoeken het ontwerp van een veer en van de Kolibrie. Het zit allemaal zo vernuftig in elkaar. Al het leven laat zien, dat er een Schepper moet zijn. God is de Schepper van hemel en aarde en al wat daarop leeft, precies zoals de Bijbel Hem ook kenmerkt. Aan de hand van Spreuken en andere Bijbelteksten laten we Gods wijsheid vanuit de Bijbel spreken.

Basis- en Middelbare scholen

De meeste kennis die in de lessen wordt gepresenteerd, wordt niet onderwezen op scholen. Dus het zal voor iedere leerling een aangename kennismaking zijn met astronomie en biologie, gecombineerd met Bijbelkennis.

De lessen zijn te gebruiken op school. Dit kan bijvoorbeeld

  • Tijdens de godsdienstles.
  • Het kan gekoppeld worden aan een projectweek in groep 6, 7 of 8.
  • Het kan gegeven worden als Natuur les.
  • Op de Middelbare school kan het gebruikt worden tijdens Godsdienst, Natuur en Biologielessen.

Kerken

Kerken kunnen het gebruiken voor hun kinderdiensten voor kinderen van groep 6 tot en met 8. Kerken kunnen het gebruiken voor hun jeugdgroepen, voor kinderen van 12 tot en 15 jaar oud.

Opbouw lessen

  • Een IJsbreker waarin veel beweging en competitie zit. (10 minuten)
  • Bijbeltijd. Video materiaal, bespreekvragen en studie naar wat de Bijbel zegt. (20 minuten)
  • Een creatieve verwerking, om het geleerde mee naar huis te nemen. (15 minuten)

De lessen zijn te bestellen via: https://kinderwerkeropuit.nl/godisschepper/.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!