Wetenschappers komen met een bijzonder idee naar buiten: het zelf kweken van dinosauriërs. De eerste stap lijkt te zijn gezet: het is gelukt om het DNA van een kip zodanig te veranderen dat de snavel een beetje de vorm van een dinosnuit krijgt.
Volgens het standaardmodel zijn dinosauriërs 65 miljoen jaar geleden uitgestorven. Slechts één tak van de dinostamboom heeft het tot vandaag de dag overleefd: de vogels. Als dat klopt zijn vogels de directe afstammelingen van dino’s. Dat betekent dat je het vogel-DNA dus op zo’n manier moet kunnen aanpassen dat je weer dino-eigenschappen terugkrijgt.
Feiten en uitleg
Wetenschappers van de prestigieuze Yale en Harvard universiteiten hebben een serie genetische experimenten uitgevoerd met kippenembryo’s. Hun eigenlijke doel was om de evolutie van vogelsnavels te bestuderen. Ondanks dat er zoveel verschillende snavels zijn – vaak toegespitst op de leefomgeving van de vogelsoorten – is daar nog maar weinig onderzoek naar gedaan. Het team ontdekte dat vogels een specifieke set genen hebben die dieren van andere groepen (zoogdieren en reptielen) missen. Het team isoleerde en onderdrukte de eiwitten die zorgden voor de ontwikkeling van de snavel. Hierdoor ging de snavel, volgens de onderzoekers, terug naar een voorouderlijke vorm. Die had wel wat weg van de snuit van een alligator of een dino.
Andere uitleg
Lijkt de snavel van de misvormde kip nu echt heel erg op een dinosnuit? Kijk maar eens goed naar het plaatje hierboven en trek zelf je conclusie. Het gehemelte van de kippensnavel is wat meer vergroeid, en het tipje van de snavel vertoont het begin van een ronding, zoals je die bij de neusgaten van de alligator ziet. En als je héél goed naar de snavel van het kippenembryo kijkt, zie je ook een klein deukje. Zowel de snavel van vogels als de snuit van reptielen bestaat uit twee helft en die aan elkaar groeien. Bij de gemuteerde kip is dat groeiproces dus niet helemaal goed verlopen.
Dat reptielensnuiten en vogelsnavels op dezelfde manier tot stand komen, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat het gaat om gemeenschappelijke
afstamming. Het kan ook duiden op een gemeenschappelijke Ontwerper. Hoe het ook zij: van een gemuteerde kippensnavel naar het tot leven wekken van dino’s is nog een onbekende weg.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2015, Kipposaurus. Lopen er binnenkort weer dino’s rond?, Weet 34: 28.