Kleine kevertjes ‘miljoenen jaren onveranderd’

by | jan 2, 2024 | Paleontologie

Wat zeggen deze levende fossielen over de evolutietheorie?

Met enige regelmaat worden er interessante ontdekkingen gedaan in barnsteen dat rond de 100 miljoen jaar oud zou zijn. Dit keer geen dinoveren, maar een paar minuscule kevertjes. Het opmerkelijke? Ze verschillen in niets van nu levende kevers.

kever

De Chinese onderzoeker Chenyang Cai heeft vijf kevertjes, verdeeld over twee nieuwe soorten, beschreven. De kevertjes zijn mooi bewaard gebleven in barnsteen uit Myanmar, dat volgens seculiere wetenschappers uit het Midden-Krijt komt en een ouderdom van 99 miljoen jaar zou hebben. De twee nieuwe keversoorten, Acalyptomerus thayerae en Sphaerothorax uenoi, zijn maar klein, rond de 1 millimeter, en lijken allebei op nu levende soorten van hetzelfde geslacht (Acalyptomerus en Sphaerothorax, respectievelijk). Er zijn een paar kleine verschillen te zien, maar die vallen ruim binnen de grenzen van ‘variatie binnen het basistype’.

Het is belangrijk om even stil te staan bij de vermeende ouderdom van de kevergeslachten. Ze zouden al 99 miljoen jaar nagenoeg onveranderd zijn. Cai schrijft daarover: ‘Opmerkelijke morfologische (qua vorm, -red.) overeenkomsten tussen fossiele en levende soorten suggereren dat beide geslachten weinig zijn veranderd over lange geologische tijdsperioden.’ Daarmee zijn de kevertjes de nieuwste toevoegingen aan een lange lijst van levende fossielen: dieren en planten die in de loop van miljoenen jaren (nagenoeg) onveranderd zijn gebleven.

Bronvermelding
Weet magazine 55Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine nummer 55, februari 2019. De betreffende Weet is te koop via de Logos Webshop. Wil je vaker Weet Magazine lezen? Dan kun je ook abonnee worden via de website van Weet Magazine. Logos Instituut beveelt het Weet Magazine van harte aan.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!