Klitten en lotus

by | aug 23, 2018 | Biologie, Onderwijs, Techniek

Waarschijnlijk het bekendste technische product, afgeleid van een voorbeeld uit de schepping, is het klittenband. In 1948 ontdekte de Zwitserse wetenschapper Georges de Mestral dat klitten bestaan uit naalden met een haakje aan het eind, die zich kunnen vasthechten aan alles met een oogje. Hij kon dit namaken en het klittenband was geboren. Inmiddels zijn honderden toepassingen gevonden voor deze bevestigingswijze, zoals schoensluitingen, autobumpers en hechting van voorwerpen in ruimtecapsules.

Zonder dit voorbeeld uit de schepping waren mensen waarschijnlijk nooit op dit idee gekomen. Overigens, in het buitenland kijken ze je vreemd aan als je het hebt over burr-tape, de letterlijke vertaling. In de rest van de wereld is het alleen maar bekend onder de naam Velcro, afgeleid van de Franse woorden velours en crochet (haak).

Een ander voorbeeld is het lotuseffect. De lotus is in veel landen het symbool van reinheid, omdat vuil niet aan de bladeren hecht, hoewel de lotus vooral groeit in een vieze omgeving, zoals moerassen. Vroeger dacht men dat een lotusblad extreem glad was, maar bij microscopisch onderzoek bleek dat het blad bedekt is met kleine bobbeltjes met een waslaagje. Omdat vuil hier niet op kan hechten wordt het met elke regenbui weggespoeld. Ook dit effect is nagemaakt in verf (uiteraard heet die lotusan) voor gevels, dakpannen en textiel.

Dat is allemaal aardig en interessant, maar er valt ook nog een belangrijke geestelijke les uit deze twee voorbeelden te leren. Allereerst de klit. Als klein jongetjes hadden mijn vriendjes en ik er de grootste lol in om bontjassen van deftige dames met klitten te bekogelen. Ik schaam me er diep voor en doe er op deze plaats openbare schuldbelijdenis voor, eindelijk, na 65 jaar. Ook de zonde kleeft ons aan, overvalt ons op onverwachte momenten. Paulus heeft het zelfs over de zonde die in hem woont in Romeinen 7. Als hij het goede wil doen, krijgt toch het kwade de overhand, hij kan maar niet loskomen van de zonde. Veel mensen lezen alleen dit hoofdstuk en als dit het enige zou zijn dat over de mens en de zonde is te zeggen, dan ziet het er hopeloos uit. Maar gelukkig is er, naast het kliteffect, ook nog het lotuseffect in een geestelijke betekenis. Het volgende hoofdstuk, Romeinen 8, begint ermee dat er geen veroordeling is voor hen die in Christus Jezus zijn. En dat lotuseffect komt ook duidelijk tot uiting in Galaten 3:27; we zijn met Christus bekleed door de doop. Dat vat ik maar zo op, dat God mij niet meer ziet met alle klitten van zonde, maar zijn eigen Zoon in de plaats daarvan. Dat bekleed zijn met Christus, als een nieuwe huid, betekent dat alle vuiligheid van zonde niet meer aan mij hecht, maar net als bij een lotusblad steeds weer door de vergeving wordt afgespoeld. We kunnen de zonde die ons zo licht in de weg staat (Hebr. 12:1) afleggen.

Natuurlijk is nog meer te zeggen over die twee, tegenovergestelde, effecten. Ze zijn allebei waar, de last van de zonde die aan ons kleeft, maar ook de reiniging door het offer van Jezus en het bekleed zijn met Hem door de doop. We mogen die twee aspecten niet tegen elkaar uitspelen, maar allebei in rekening brengen. Hoe meer we ons bewust zijn van de macht en de kleefkracht van de zonde, des te meer zullen we ook dankbaar zijn voor de reinheid van de lotus, ons verlost zijn. Dit was maar een heel oppervlakkig voorbeeld van de geestelijke betekenis van een paar planten. Met schrik bedenk ik dat er nog 250.000 zijn en dan nog alle insectensoorten en alle andere miljoenen soorten levende wezens. Maar gelukkig is er nog een eeuwigheid om dat allemaal te ontdekken en de Schepper te loven en te prijzen voor zijn wijsheid.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Opbouw. De volledige bronvermelding luidt: Valkenburg, K., 2007, Wonder boven wonder (18) Klitten en lotus, Opbouw 51 (19): (…) (Artikel).