Knippen en plakken in DNA – Zijn genziektes binnenkort de wereld uit?

by | feb 20, 2020 | Ethiek, Genetica, Onderwijs

Hoe pak je genetische ziektes aan? Simpel: pas genen zó aan dat de ziekmakende stukken eruit worden geknipt en vervangen worden door gezond DNA. Nieuw onderzoek toont aan dat dit mogelijk is.

CRISPR, een technologie om genen te bewerken (gen editing), roept ethische vraagstukken op. Denk bijvoorbeeld aan het maken van zogenaamde designer-baby’s, waarbij men zelf kan bepalen welke eigenschappen het kind krijgt. Mooie kanten zijn er ook. Onderzoekers van de universiteit van Berkeley (VS) hebben bijvoorbeeld een manier gevonden om met diezelfde technieken levende muizen te genezen van de spierziekte Duchenne. Ze hebben de CRISPR-techniek verbeterd, zodat deze een heel stuk nauwkeuriger is geworden. Normaal gesproken is de kans groot dat er op de verkeerde plek stukken uit het DNA worden geknipt. Het nieuwe systeem heet CRISPRGold, omdat er een goud-nanodeeltje als drager wordt gebruikt. Daar kun je alle componenten aan koppelen die nodig zijn voor het herstel van de ziekte, zoals het ‘knipeiwit’ Cas9 en een stukje gezond donor-DNA. Bij de oude methode werd er een virus ingebracht dat het knip-eiwit aanmaakte.

Dat virus blijft nog een hele poos actief, waardoor het DNA ook op de verkeerde plek kan worden opgeknipt. CRISPR-Gold is dus gerichter in het herstellen van het DNA.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Knippen en plakken in DNA. Zijn genziektes binnenkort de wereld uit?, Weet 48: 7.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!