Kokospallets

by | jul 15, 2019 | Milieuwetenschappen & Klimatologie

Elk jaar worden er ongeveer 200 miljoen bomen gekapt, alleen al om te voorzien in de behoefte aan pallets. Tevens wordt er elk jaar 60 miljoen kilo kokosafval weggegooid. Deze twee problemen kwamen samen tot één oplossing: de kokospallets.

De man die de kokospallets heeft bedacht is Michiel Vos. Hij kwam op het idee na een bezoekje aan de universiteit van Wageningen waar hij ontdekte hoeveel kokosafval er achteloos in de afvalbak verdween. Er worden al wel producten gemaakt van kokosafval (zoals borstels, deurmatten en bloempotten), daarvoor wordt slechts een klein gedeelte van het afval gebruikt.

Het bedrijf van Michiel Vos heet Cocopallet. Het verdienmodel is simpel: het bedrijf koopt kokosafval op van de lokale boeren (die daardoor een extra inkomstenbron hebben) en maakt daar dan pallets van. Voor de productie hiervan moest een hele nieuwe machine worden ontwikkeld. Cocopallet heeft zich voor het fabricageproces en ontwerp van de pallets laten inspireren door de natuur (biomimicry). De pallets kunnen in allerlei maten en modellen worden geleverd, voor ieder bedrijf wat wils. Bovendien zijn de pallets volledig biologisch afbreekbaar: na gebruik kan men ze versnipperen, hergebruiken of compost van maken.

Cocopallet heeft de testfase intussen succesvol afgesloten en is nu op zoek naar fondsen en lokale partners om productiefabrieken te bouwen. Het volgende idee van Michiel Vos ligt overigens ook al klaar om uitgewerkt te worden: het maken van bouwmaterialen van kokosafval.

Bron: http://www.cocopallet.com/.

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!