LEGO laat dino’s samen met mensen leven

by | feb 26, 2020 | Dinosauriërs, Onderwijs, Paleontologie

Het is fijn als er ‘neutraal’ dinospeelgoed bestaat waar kinderen mee kunnen spelen zonder geconfronteerd te worden met het naturalistische evolutieparadigma. Dat kan met LEGO uit de serie van ‘Jurassic World’. Geïnspireerd door de films onder gelijknamige titel.1 We lezen op de verpakking of in de boekjes niets over de vermeende miljoenen jaren of andere naturalistische theorievorming. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om spelenderwijs met uw kind te spreken over het creationistische paradigma en wat creationisten denken over dinosaurussen. We hoeven niet bang te zijn om te spreken over deze dieren. Ze hebben namelijk echt geleefd en ze passen goed in het creationistische paradigma. Sluit tijdens uw gesprek aan bij wat creationisten menen te weten over dinosaurussen: dat ze op de zesde dag als landdieren zijn geschapen en dat mens en dino elkaar zijn tegengekomen in een ver verleden.

LEGO speelt in op de interesse van kinderen voor deze ‘vreselijke hagedissen’. Hieronder willen de diverse producten bespreken die LEGO uitgegeven heeft in de serie ‘Jurassic World’. Uiteraard wordt het materiaal afgebeeld alsof het in de huidige tijd zo heeft plaatsgevonden. Als was de beschaving in een ver verleden hoog ontwikkeld, toch hadden ze geen vrachtwagens, helikopters etc. Toch is het mooi dat er dergelijk ‘neutraal’ dinospeelgoed bestaat zodat kinderen niet om de haverklap ondergedompeld worden in het naturalistische evolutieparadigma. Het speelgoed is het meest geschikt voor de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. Leg het niet in de buurt van kinderen onder de drie jaar, omdat het kleine onderdelen zijn waarin deze dreumesen en peuters kunnen stikken.

Materiaal

Het productnummer 75926 bevat een Pteranodon. Een Pteranodon was geen dinosaurus maar behoorde tot de vliegende reptielen. Vanuit het creationistische perspectief is een variant van dit beest als oertype geschapen op de vijfde scheppingsdag. We zien een man die verschrikt wegrent met een ei en een verdovingsgeweer. Er achter rijdt een jeep met een kanon die een vangnet uitwerpt om de Pteranodon te vangen.

We zien op de doos van productnummer 75927 een Stygimoloch afgebeeld. Deze dinosauriër had een stevig gebeende schedel. Mogelijk gebruikte hij deze verdikte schedel om de strijd met zijn rivalen aan te gaan (zoals herten dat doen) of zichzelf te verdedigen tegen roofdino’s. LEGO heeft deze dinosaurus wel veel te groot afgebeeld. Het beest kon van kop tot staart drie meter lang worden, terwijl LEGO het beest uitbeeldt als van kop tot staart ten minste vijf meter. De Stygimoloch is heeft een gat in de muur gebeukt en is ontsnapt. Een man met een verdovingspijl rent achter hem aan. Een andere man staat boven op de balustrade en laat van schrik zijn kopje naar beneden vallen. De doos bevat ook nog een groot hekwerk dat van ‘stroom’ is voorzien. Helaas mocht dit niet baten, de Stylimoloch is alsnog uitgebroken.

In de doos met productnummer 75928 vinden we een helikopter die op jacht is naar een Velociraptor. De helikopter bevat een vanghaak waar ook een kooi aan gehangen kan worden. Deze kooi kan dan door de helikopter meegenomen worden. Daarnaast zien we een man met een quad en een kar. In de kar ligt een dino-ei.

De doos met productnummer 75929 bevat een Carnotaurus. Het gaat hier om een grote roofdino, een theropode. De Carnotaurus rent achter een gyrobol aan. Een gyrobol is een glazen bol waar je in kunt zitten en zelfstandig mee rond kunt rijden. We zien ook een bus die bestuurd wordt door een man en haastig achter de gyrobol aanrijdt om deze te beschermen. Een vrouw hangt uit het dakraam van de bus om de Carnotaurus met een verdovingspijl te beschieten. We zien ook een valluikmechanisme. Wanneer het luik open gedaan wordt vallen er LEGO stenen naar beneden die doen denken aan vurige ballen van een vulkaanuitbarsting. We zien ook nog een baby van een Carnotaurus.

Productnummer 75930 is ontsproten aan het brein van de makers van de tweede film van Jurassic World. We zien hier het huis van de eigenaar van de dino-eilanden: ‘Lockwood Estate’. Daarnaast het fantasiebeest Indoraptor. We zien ook de acteurs van de film gemaakt, een op een motor, een met een verdovingsgeweer, een ander hangt aan het balkon en weer een ander probeert degene die aan het balkon hangt te redden. Daarnaast vinden we in de doos ook nog een Velociraptor, die op de doos de strijd aangaat met de Indoraptor. 

De doos met productnummer 75931 bevat een Dilophosaurus. Voor de beschrijving van het beest zie productnummer 75934 hieronder. Op de doos zien we de Dilophosaurus die een ‘outpost’ aanvalt. De mensen van de ‘outpost’ zijn daar uiteraard niet blij mee en een vrouwelijke medewerker probeert met een verdovingsgeweer de Dilophosaurus onder controle te krijgen. We zien ook nog een man op een hijskraan bezig om een babydino in het hok te zetten. Een andere man rent verschrikt weg met zijn stroomstootwapen.

In de doos met productnummer 75932 zit een Velociraptor. Hij probeert een ’embryokamer’ binnen te komen. Een vrouw rent verschrikt weg. Een man probeert de deur nog dicht te doen, maar zo te zien lukt hem dat niet. Een andere vrouw zit achter de computer en kijkt of de dino-eieren nog op temperatuur zijn. Achter de bar in de keuken zien we een man die een worst serveert. Deze krijgt de schrik van z’n leven als hij de Velociraptor  bij de deur ziet.

In de doos met het productnummer 75933 vinden we de bouwstenen voor de transport van een Tyrannosaurus rex. Op de verpakking zien we een T. rex die gevangen zat op een vrachtwagen maar die uitbreekt. Een man probeert het grote beest nog te verdoven en andere man rent van schrik weg. Bij de onderzoekstafel zien we een vrouw verschrikt kijken terwijl de onderzoek doet naar een baby Tyrannosaurus.

Uit de doos met het productnummer 75934 halen we een Dilophosaurus. Deze dino was een theropode die leefde in het leefgebied van het vroeg-Jura. Het beest had kammen op zijn hoofd. Het kon van kop tot staart ongeveer zes meter lang worden. We zien in de doos ook nog een helikopter die de ontsnapte Dilophosaurus probeert te vangen. Verder vinden we een kraam waar spullen op uitgestald zijn. De kraam heeft de vorm van een dinosaurusbek.

De doos met het productnummer 75935 bevat een Baryonyx. Een was een vleesetende theropode dinosaurus. De dino heeft een snuit die wel wat wegheeft van een krokodil. De Baryonyx behoort tot de familie van de Spinosauridae en is daarmee het broertje van de bekende Spinosaurus. Wetenschappers vermoeden dat het beest vis at. We zien dat ook op de LEGO doos. De Baryonyx wordt uitgebeeld bij een vijver met vis en op de achterkant van de doos wordt deze dino gevoerd met vis. We zien daarnaast een caravan voor onderzoek en een jeep. De Baryonyx rent op de voorplaat achter een man aan die een tape vast heeft. Verder zien we op het eiland bij de vijver nog een juwelenschat en op de achtergrond een schatzoeker.

Op de doos met het productnummer 75937 zien we een Triceratops achter een hek met een hoog voltage. Een Triceratops is een gehoorde dinosaurus. Op de voorkant van de doos is de Triceratops uitgebroken en probeert een man op een quad de Triceratops weg te lokken bij de mensen met een wortel aan een hengel. Een vrouw met een ijsje rent van schrik weg. We zien ook een soort broedmachine waar dinosauriërseieren in liggen. Een onderzoekster rent gefrustreerd weg, mogelijk om hulp te halen.

De doos met productnummer 75938 bevat een Tyrannosaurus rex. Daarnaast zien we hebben de LEGO-mensen een robotdinosaurus gemaakt die Dinomech wordt genoemd. Deze moet de strijd aangaan met de Tyrannosaurus. De doos bevat ook nog een rubberboot, een babydinosaurus en een vulkaan die op uitbarsten staat. Deze vulkaan kan open en dicht gedaan worden. Als je de vulkaan open doet is er een schatkist te vinden met goud en edelstenen.

Wanneer we de website DinoDino weer nieuw leven in geblazen hebben willen we dit dinomateriaal van LEGO te koop aanbieden in onze webshop.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2021’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. Zie ook de bespreking van dinospeelgoed van Playmobil: https://logos.nl/playmobil-laat-mensen-samenleven-met-dinos/.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!