Leven begint met een flits!

by | feb 28, 2017 | Biologie, Onderwijs

Het is altijd weer een wonder wanneer nieuw leven begint. Een zaadcel en een eicel versmelten, twee afzonderlijke DNA-bibliotheken worden samengevoegd en vanuit één zo’n celletje ontstaat dan een heel mens, met alles erop en eraan. Het moment van bevruchting is een flitsende gebeurtenis… Letterlijk!

Met behulp van microscoopopnamen hebben onderzoekers van de Northwestern University van Chicago het moment van bevruchting geregistreerd. En dat wordt gekenmerkt door een heuse lichtflits. Die wordt veroorzaakt doordat de eicel explosief zink uitscheidt.
In het onderzoek werd een sperma-enzym aan de eicel toegevoegd (werkelijke bevruchting is verboden in dit soort wetenschappelijke onderzoeken). Dat enzym zorgde ervoor dat calcium door de cel werd opgenomen en zink werd uitgestoten. Het mineraal zink speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het vruchtje.

Er zijn overigens nog veel meer opmerkelijke zaken, zoals de band tussen moeder en kind die al in de baarmoeder ontstaat. Sommige dingen zijn al eens eerder in Weet Magazine beschreven, maar dat maakt niet uit. Het is telkens weer genieten als je het onder ogen krijgt. Bekijk dit filmpje maar eens:

https://youtu.be/FEq2ZAJ3Ezc

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!