Het lijkt wel alsof de discussie elk jaar een keer wordt aangewakkerd: is er leven op Mars? Al vanaf de negentiende eeuw speculeert men over leven op de rode planeet. Tot nu toe is er niets gevonden. Maar de speculaties blijven doorgaan.

De nieuwste in de lange rij beweringen over leven op Mars komt van planetair geoloog Alfred McEwen van de Universiteit van Arizona (VS). Hij acht het mogelijk dat er vloeibaar water op Mars is, maar dat dit diep onder de ijskappen zit. „Op een diepte van een paar kilometer is het warm genoeg om water vloeibaar te houden,” zegt McEwen. In dat water zouden dan bacteriën kunnen leven, zogenaamde extremofielen, die in extreme omstandigheden kunnen gedijen. Volgens McEwen is er vrijwel zeker
een uitwisseling van leven geweest tussen de aarde en Mars. Op aarde zijn al stukken gesteente ontdekt die van Mars afkomstig zijn. Mogelijk zou dat ook de andere kant op hebben gewerkt. „Dit wekt de vraag op: is leven op aarde ontstaan en naar Mars getransporteerd, of was het andersom?” Zelfs als men leven op Mars vindt betekent het dus nog niet dat het daar ontstaan is. En of er ooit leven onder het ijs wordt gevonden? Het zal wel een duur grapje worden om op de polen van Mars te gaan boren.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2016, Leven op Mars mogelijk afkomstig van de aarde?!, Weet 41: 12.