Levendbarend zeereptiel

by | jul 31, 2020 | Onderwijs, Paleontologie

In de buikholte van een fossiel dinosaurusachtig zeereptiel is een jonkie gevonden. Dat is opmerkelijk, want men dacht altijd dat dit soort reptielen eieren legden. Zeker deze variant, want die zou 245 miljoen jaar oud moeten zijn en dus heel primitief.

Zo’n 20% van de reptielen legt geen eieren, maar baart levende jongen. Het is daarom niet vreemd dat je dit ook bij uitgestorven reptielen tegenkomt. Van andere zeereptielen (ichthyosauriërs) was al bekend dat ze levende jongen baarden, maar die ‘ontstonden’ volgens de evolutietheorie relatief recent. Nu is er een, volgens evolutionisten, veel oudere ‘waterdino’ gevonden die ook levende jongen baart: Dinocephalosaurus. Dit Chinese zeereptiel wordt in het Trias geplaatst, het geologische tijdperk waarin de eerste dino’s ontstonden.

Tot nu toe werd gedacht dat deze dieren alleen eieren legden. „Het leggen van eieren is de primitieve toestand, dat zie je bij de simpelste reptielen, en bij hun voorouders zoals amfibieën en vissen”, zegt Jonathan Aitchison van de universiteit van Queensland (Australië). Met deze ontdekking komt levendbaren bij zeereptielen ‘ineens’ 50 miljoen jaar eerder voor dan men tot nu toe dacht. Ter vergelijking: dat is eenvijfde deel van de ouderdom van het fossiel! „Dit nieuwe exemplaar uit China herschrijft wat we weten van de evolutie van voortplantingssystemen.”

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Levendbarend zeereptiel, Weet 44: 9.