De Hebreeuwse Bijbel vermeldt bij drie gelegenheden linkshandige mensen: de geschiedenis van de moord op de Moabitische koning door Ehud (Richteren 3:12-30), de 700 Benjaminieten die met dodelijke precisie linkshandig een steen konden slingeren (Richteren 20:16) en de meer dan twintig helden die David in Hebron te hulp kwamen, die zowel links- als rechtshandig waren (1 Kronieken 12:2). Al deze geschiedenissen van linkshandige mensen in de Bijbel staan in een militaire context en bovendien is opvallend dat het allen leden van de stam Benjamin waren.

Er zijn maar drie gevallen bekend waar de Bijbel linkshandige mensen noemt – en alle drie refereren aan leden van de stam Benjamin, inclusief hun dodelijk accurate slingeraars. Waren deze mensen uit de stam Benjamin van nature linkshandig of kwam dat door oefening? Moderne genetica studies van linkshandigheid kunnen licht werpen op dit merkwaardige verschijnsel. (Tekening van Josh Seevers, met toestemming van Boyd Seevers)

In een Biblical Views column in Biblical Archaeology Review stellen de hoogleraren Boyd Seevers en Joanna Klein de vraag: “Waren deze krijgers van de stam Benjamin van nature linkshandig of kwam dat door oefening?” Door citaten uit geneticastudies over linkshandigheid en Bijbelse teksten te vergelijken laten Seevers en Klein zien dat het een beetje van allebei kan zijn geweest.

Bij Benjaminieten kan de linkshandigheid een erfelijke aanleg zijn, maar dit kan ook bij soldaten zijn aangemoedigd om hen een strategisch voordeel in de strijd te geven – zoiets als linkshandige werpers bij honkbal vandaag de dag – tegenover rechtshandige tegenstanders die niet gewend waren aan het bestrijden van “linksen”. Krijgers van de stam Benjamin zouden zo getraind kunnen zijn om even goed of zelfs doeltreffender met hun linkerhanden te zijn.

Maar even goed kan het zijn dat de Bijbelschrijvers het leuk vonden om een beetje met woorden te spelen. De naam Benjamin betekent “zoon van (mijn) rechterhand”. Misschien dat de ironie van linkshandige “zonen van rechtshandigen” aanleiding was voor de Bijbelschrijvers om in deze gevallen hier extra aandacht aan te geven.

Meer over de stam Benjamin, linkshandigheid in de Bijbel en de genetica van linkshandigheid, kunt u lezen in zie Boyd Seevers en Joanna Klein, Biblical Views: “Left-Handed Sons of Right-Handers” in het mei/juni 2013 nummer van Biblical Archaeology Review.1

Voor deze vertaling door Logos Instituut is toestemming verleend door de Biblical Archeology Society. Het artikel werd eerder gepubliceerd in de Biblical History Daily (BHD), een gratis nieuwsbrief verkrijgbaar via de Biblical Archaeology Society webpagina www.biblicalarchaeology.org/get-ebook. Voor meer informatie en uitgaven de Biblical Archaeology Society zie www.biblicalarchaeology.org.

Voetnoten

  1. http://members.bib-arch.org/publication.asp?PubID=BSBA&Volume=39&Issue=3&ArticleID=7