‘Little Foot’ had apenbrein

by | apr 23, 2019 | Antropologie, Evolutie van de mens, Paleontologie

In de jaren 80 en 90 werd het bijna complete skelet van Little Foot gevonden in Zuid-Afrika. Dit geraamte wordt toegeschreven aan het geslacht Australopithecus, en als een vroege voorouder van de mens gezien. Maar hoe ‘mensachtig’ is Little Foot eigenlijk? Daar geeft recent onderzoek meer duidelijkheid over.

De eerst ontdekte botten van Little Foot kwamen uit zijn linkervoet. Vanwege hun geringe afmeting kreeg hij zijn bijnaam. Later werd de rest van het skelet uitgegraven.

Door gebruik te maken van een scanmethode die ‘microtomografie’ heet, hebben onderzoekers van de Universiteit van de Witwatersrand (Zuid-Afrika) nu een 3d-beeld gemaakt van Little Foots hersenen. Hoewel de hersenen zelf niet bewaard zijn gebleven, is de afdruk ervan wel af te leiden uit de binnenkant van de schedel.

Hieruit blijkt dat Little Foot’s hersenen nog het meest lijken op die van een chimpansee. Volgens de onderzoekers is dat niet vreemd: met een vermeende ouderdom van 3,67 miljoen jaar stond Little Foot nog maar aan het begin van de evolutielijn van aapachtige voorouder naar mens. Wie de wereld door een Bijbelse bril bekijkt, zal Australopithecus-soorten echter eerder zien als uitgestorven apen, die helemaal niet op weg waren om mensen te worden.

Bron: https://www.wits.ac.za/news/latest-news/opinion/2019/2019-01/secrets-of-an-ancient-fossils-brain-and-inner-ear.html

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

M
"

Artikelen

Artikelen