Evolutiewetenschap verfrist theologie?

Met verbazing las ik het bericht van afgelopen maandag in het Nederlands Dagblad. Wie de auteur is staat er niet bij. Dat betekent dat de hele redactie er achter staat? Als de schrijver(s) helemaal overtuigd zijn over de oorsprong van het leven op Aarde vanuit het neodarwinistische gezichtspunt, dan kan ik me de worsteling voorstellen… Read more »

EvoKE: Weer een initiatief om de evolutietheorie te promoten; schepping de deur uit?

In 1973 schreef de bekende geneticus en evolutionair bioloog Theodosius Dobzhansky (1900-1975) dat de biologie alleen in het licht van evolutie te begrijpen valt. Onder biologen is dit nog steeds een algemeen geaccepteerde stelling, maar een groot deel van de Europese bevolking omarmt de evolutietheorie niet. De initiatiefnemers van EvoKE (Evolutionary Knowledge for Everyone) vinden… Read more »

Wat voor een nut heeft de hemelvaart van Christus voor ons?

Wat voor een nut heeft de hemelvaart van Christus voor ons? Joshua Harris gaat hier kort op in. Met dank aan Geloofstoerusting voor de ondertiteling.

Zeepbellen, Eiwitten en Informatie

Als Cees Dekker (RD 10-5) de moleculaire genetica en de moleculaire biologie een beetje gevolgd heeft de afgelopen jaren, dan weet hij dat leven niet gebaseerd is op materie, zoals zijn zeepbellen en eiwitten, maar op informatie. Zolang wetenschappers niet inzien dat leven op informatie is gebaseerd, zal het nooit iets worden met hun pogingen… Read more »

De grauwe haai: ongevoelig voor verandering

“Vrijdag 19 mei 19.25 uur: Atlantic (2/3), aflevering: Diepzeegebergten. De romantiek, de brute kracht en de schoonheid van de Atlantische Oceaan wordt [sic] belicht.” Opgenomen en zaterdagavond tijdens een eenvoudige maaltijd met de kinderen, per wekelijkse uitzondering voor de televisie, genieten van weer een fraai stuk Schepping. Fijn dat de EO dit soort series uitzendt…. Read more »

Wetenschappers ontdekken dat de aarde meer bosgrond heeft dan gedacht

Uit nieuw satellietonderzoek is gebleken dat de wereld ten minste 9% meer bossen heeft dan tot nog toe werd gedacht. Die bossen gedijen in droge gebieden. Een internationaal team van wetenschappers ging aan de slag met satellietbeelden van Google Maps. Ze ontdekten dat er vooral in droge gebieden meer bosgrond is dan uit eerdere schattingen bleek…. Read more »

Uranium, helium en lood in Zirkoon

Zirkoonkristallen vindt men wereldwijd in het graniet. Deze kristallen bevatten ten dele ook een  beetje uranium, dat radioactief vervalt, waarbij helium en lood (beiden stabiele elementen) achterblijven. Op basis van de actueel aanwezige hoeveelheid helium en de snelheid, waarmee het gestaag ontsnapt (diffusiesnelheid), kan men de ouderdom van de kristallen berekenen. Interessant is het, dat… Read more »

Darwin onder vuur in Servië

Darwin ligt onder vuur in Servië. Op 3 mei 2017 tekenden meer dan 160 Servische wetenschappers, onderwijzers en andere Servische bekenden een petitie die ervoor moet zorgen dat het scheppingsparadigma en de naturalistische grote geschiedenis gelijk behandeld worden in het onderwijs. De petitie werd gericht aan de Servische minister van onderwijs, het parlement, de staatsuniversiteiten… Read more »

Wij zijn meer dan ons brein

Steeds vaker gaan wetenschappers ervan uit dat ‘het zijn’ van de mens teruggebracht kan worden tot de werking van het brein. Ze maken dan geen verschil tussen ziel en hersenen. De ziel is dan een illusie die voortkomt uit de hersenen. Tegen deze visie, die ‘neuraal determinisme’ heet, valt veel in te brengen. Als je… Read more »

wetenschep.nl

Waarom schiep God de wereld?

Waarom schiep God de wereld? Hij deed dat tot Zijn eer. John Piper gaat hier in de onderstaande video kort op in. Met dank aan Geloofstoerusting voor de ondertiteling. VoetnotenEO: Visie nr. 19, 13 t/m 20 mei 2017, pagina 89.https://nl.wikipedia.org/wiki/Grauwe_haaien.Fellows, Mark en Nicholas Battey: Evolutietheorie in 30 seconden. Kerkdriel: Librero (2015), pagina 96.Redfern, Martin: 50… Read more »

Hoe Wodan van Noach afstamt

Hoe Wodan van Noach afstamt

Toen de Britse historicus Bill Cooper de volkerentafel in Genesis 10 doornam, viel het hem op dat West-Europese volken niet worden genoemd. Dat maakte hem nieuwsgierig. Is er iets bekend over het verband tussen deze volken en ons, Europeanen? Een Middeleeuws document bracht hem tot een verrassende ontdekking. Het begon allemaal met de vondst van… Read more »

Ben je wel eens verwonderd over de schepping?

Als ik op de A4 langs Schiphol rijd, ben ik keer op keer onder de indruk van de enorme vliegtuigen. Machines met een enorm gewicht die honderden mensen of vele tonnen vracht kunnen vervoeren, door de lucht! Indrukwekkend!   Mensen kunnen grote dingen maken, en kleine dingen. Vaak verrassend eenvoudig, vaak bijzonder vernuftig. Mensen kunnen veel…. Read more »

Methodologisch naturalisme, waar wortelt Radix

In het artikel in Radix van de hand van G. de Jong getiteld ‘De onafhankelijkheid van geloof en wetenschap’, gaat de auteur in alinea 3, ‘Natuurlijke theologie’ in op het thema design. Het woord ‘design’ wordt in de Engelstalige literatuur veelvuldig gebruikt binnen de biologie. Laat datzelfde woord nu ook gebruikt worden voor de beweging… Read more »

Nu ook Dawkinsvis

Wetenschappers uit Sri Lanka kondigden in juli aan dat negen vissensoorten, die eerst bij het geslacht Puntius hoorden, een nieuwe naam krijgen. Het nieuwe geslacht heet Dawkinsia, vernoemd naar de beroemde bioloog en atheïst Richard Dawkins. De onderzoekers noemden de vis naar Dawkins omdat hij hen heeft laten zien ‘dat het heelal veel mooier en… Read more »

Nodosaurus, ankylosauria

Hoe tank-dino’s (Ankylosauria) wetenschappers verbazen

Rustig staat het logge beest aan de rivieroever. Het buigt zijn kop en neemt wat slokken van het verkoelende rivierwater. Plots heft het zijn kop op. Een donderend geraas verbreekt namelijk de stilte, het logge beest wil nog maken dat het wegkomt, maar… het wordt meegesleurd door een stortvloed van water en verdrinkt. Als je… Read more »

Accelerator Mass Spectrometer (AMS)

Met een moderne Accelerator Mass Spectrometer (AMS) is het mogelijk maximaal 90.000 jaar oude koolstof (grafiet, marmer, antraciet en diamanten) te analyseren. Men heeft echter tot op heden geen enkel materiaal gevonden, waarvan de radiometrische leeftijd hoger was dan 71.000 jaar. Deze voor de conventionele wetenschap veel te lage ouderdomsmetingen worden toegeschreven aan verontreinigingen. Men… Read more »

Kruistochten

Waren de Kruistochten offensief?

“Algehele veroordeling of lofprijzing van de kruistochten is goede politiek, maar slecht historisch besef.” dr. D. Franke De kruistochten waren een reeks militaire expedities met als voornaamste doel te heroveren wat in vier eeuwen verloren was gegaan aan de islamitische jihad. Volgens historici verloor het christendom van de middeleeuwen twee derde van zijn geografische reikwijdte… Read more »

Was Lazarus progressief christen?

In het Nederlands Dagblad (ND) van 8-5-2017 lezen we van Lazarus.nl die mensen oproept een stoomcursus evolutie te volgen. Een serie lezingen voor progressieve christenen die Genesis niet letterlijk nemen, maar wel Jezus’ woorden. Zo wordt gesteld. Hier wringt echter een schoen. Allereerst aardig van het ND om via deze weg reclame te maken. Dan… Read more »

Hoe voorkom ik dat lijden mij van God doet afkeren?

Hoe voorkom ik dat lijden mij van God doet afkeren? Een vraag die gesteld werd aan ds. F. van Binsbergen. Bekijk hieronder het korte antwoord van de predikant. Met dank aan Geloofstoerusting voor de ondertiteling. VoetnotenEO: Visie nr. 19, 13 t/m 20 mei 2017, pagina 89.https://nl.wikipedia.org/wiki/Grauwe_haaien.Fellows, Mark en Nicholas Battey: Evolutietheorie in 30 seconden. Kerkdriel:… Read more »

Nieuw geval van discriminatie in academische kring: christengeoloog mag geen onderzoek doen in Grand Canyon

De Bilt – Een prominent Amerikaans geoloog is vanwege zijn religieuze overtuiging toestemming geweigerd om onderzoek te doen in de Grand Canyon. Daarom heeft Alliance Defending Freedom (ADF) op 9 mei jl. een rechtszaak aangespannen. De wetenschapper in kwestie, dr. Andrew Snelling, geeft aan dat zijn vrijheden als wetenschapper en burger zijn geschonden. Door Grand… Read more »

onderwijs

LESMATERIAAL

Evolutie_het_nieuwe_studiehoofdstuk.dow Als docent is het soms zoeken hoe je in je lessen de christelijke identiteit naar voren laat komen. Zeker bij zaakvakken, zoals biologie, natuurkunde en aardrijkskunde, is het zoeken naar relevant materiaal maar ook zoeken naar tijd. Logos Instituut geeft daarom op deze pagina een overzicht van lesmateriaal. Dit lesmateriaal is bruikbaar als aanvulling op de methode. Het is geen vervanging van de bestaande methoden omdat er in sommige stukken niet gekeken is naar kerndoelen van het onderwijs. De pagina is hier te bezoeken.

 • Ga naar de logos webshop
  Ga naar de logos webshop

GASTLESSEN

Wij bieden spreekbeurten aan voor mensen die tijdens gastlessen, themadagen, ouderavonden, studiedagen en andere gelegenheden in het onderwijs dieper op verschillende onderwerpen willen ingaan en hun kennis willen delen.

Voor de volgende onderwerpen zijn sprekers beschikbaar:
- Geloof en wetenschap,
- Schepping of evolutie,
- Wetenschapsgeschiedenis,
- Diverse vakgebieden binnen de wetenschapsbeoefening,
- Historiciteit van de Bijbel
- en het ontstaan van het Bijbelboek Genesis.

DINODINO

dinosaur-966875_1280De website DinoDino is speciaal bedoeld voor kinderen en wil informatie geven over dino’s. Maar die informatie is anders dan dat er in de gewone boeken over dino’s staat. In die boeken is evolutie en miljoenen jaren de norm. Dat is niet ons uitgangspunt. Niet omdat we eigenwijs zijn, of ons afsluiten voor de wetenschap, maar omdat er genoeg aanwijzingen zijn dat dino’s en mensen samen op aarde hebben geleefd. Bezoek de website DinoDino.

WONDERING THE WORLD

leerlingenboek_groep_7.wonderingtheworldWondering the World is een eigentijdse natuur- en techniekmethode voor het christelijk basisonderwijs. Door kennis van natuur en techniek leren de kinderen de wereld om hen heen beter te begrijpen. Het uitgangspunt is het geloof in een geschapen werkelijkheid, waarbij God de orde in stand houdt. Bezoek ook de website van deze methode.

WONDERLIJK GEMAAKT

Wonderlijk_gemaaktLichamelijke veranderingen, normen en waarden, weerbaarheid en seksualiteit in onze maatschappij: Wonderlijk Gemaakt leert kinderen en jongeren op een goede manier om te gaan met seksualiteit. Met de Bijbel als richtlijn en verwondering richting de Schepper en richting elkaar. Seksuele vorming is een vanzelfsprekend onderdeel van de opvoeding. Kinderen en jongeren groeien op als jongen of als meisje. Ze hebben het voorbeeld en de begeleiding van opvoeders nodig. Aandacht voor seksuele vorming is ook belangrijk, omdat seksualiteit omringd kan worden door gebrokenheid en zonde. Terwijl seksualiteit als scheppingsgave van de Heere God zo wonderlijk mooi en intiem bedoeld is. Bezoek ook de website van deze methode.

Voetnoten

 1. EO: Visie nr. 19, 13 t/m 20 mei 2017, pagina 89.
 2. https://nl.wikipedia.org/wiki/Grauwe_haaien.
 3. Fellows, Mark en Nicholas Battey: Evolutietheorie in 30 seconden. Kerkdriel: Librero (2015), pagina 96.
 4. Redfern, Martin: 50 inzichten aarde. Diemen: Veen Media (2012), pagina 58.
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664366/.
 6. EO: Visie nr. 19, 13 t/m 20 mei 2017, pagina 89.
 7. https://nl.wikipedia.org/wiki/Grauwe_haaien.
 8. Fellows, Mark en Nicholas Battey: Evolutietheorie in 30 seconden. Kerkdriel: Librero (2015), pagina 96.
 9. Redfern, Martin: 50 inzichten aarde. Diemen: Veen Media (2012), pagina 58.
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664366/.
 11. https://www.leeds.ac.uk/news/article/4047/discovery_of_hidden_forests_adds_to_global_forest_area.
 12. https://nl.wikipedia.org/wiki/Grauwe_haaien.
 13. Fellows, Mark en Nicholas Battey: Evolutietheorie in 30 seconden. Kerkdriel: Librero (2015), pagina 96.
 14. Redfern, Martin: 50 inzichten aarde. Diemen: Veen Media (2012), pagina 58.
 15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664366/.
 16. https://www.leeds.ac.uk/news/article/4047/discovery_of_hidden_forests_adds_to_global_forest_area.
 17. https://nl.wikipedia.org/wiki/Grauwe_haaien.
 18. Fellows, Mark en Nicholas Battey: Evolutietheorie in 30 seconden. Kerkdriel: Librero (2015), pagina 96.
 19. Redfern, Martin: 50 inzichten aarde. Diemen: Veen Media (2012), pagina 58.
 20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664366/.
 21. https://www.leeds.ac.uk/news/article/4047/discovery_of_hidden_forests_adds_to_global_forest_area.
 22. https://nl.wikipedia.org/wiki/Grauwe_haaien.
 23. Fellows, Mark en Nicholas Battey: Evolutietheorie in 30 seconden. Kerkdriel: Librero (2015), pagina 96.
 24. Redfern, Martin: 50 inzichten aarde. Diemen: Veen Media (2012), pagina 58.
 25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664366/.
 26. https://www.leeds.ac.uk/news/article/4047/discovery_of_hidden_forests_adds_to_global_forest_area.
 27. https://nl.wikipedia.org/wiki/Grauwe_haaien.
 28. Fellows, Mark en Nicholas Battey: Evolutietheorie in 30 seconden. Kerkdriel: Librero (2015), pagina 96.
 29. Redfern, Martin: 50 inzichten aarde. Diemen: Veen Media (2012), pagina 58.
 30. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2664366/.
 31. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 32. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 33. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 34. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 35. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 36. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 37. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 38. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 39. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 40. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 41. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 42. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 43. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 44. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 45. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 46. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 47. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 48. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 49. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 50. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 51. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 52. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 53. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 54. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 55. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 56. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 57. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 58. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 59. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 60. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 61. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 62. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 63. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 64. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 65. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 66. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 67. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 68. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 69. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 70. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 71. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 72. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 73. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 74. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 75. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 76. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 77. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 78. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 79. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 80. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 81. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 82. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 83. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 84. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 85. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 86. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 87. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 88. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 89. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 90. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 91. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 92. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 93. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 94. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 95. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 96. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 97. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 98. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 99. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 100. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 101. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 102. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 103. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 104. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 105. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 106. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 107. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 108. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 109. Sommige Nederlandstalige creationisten spreken van een twee-modellen-onderwijs.
 110. Ik kom er bij het optellen 4 tekort. Waar het probleem zit weet ik niet, ik heb de officiële lijst van ondertekenaars niet gezien.
 111. Hier is al veel over geschreven in de (semi-)wetenschappelijke literatuur. Zie bijvoorbeeld: Blancke,S., Hjermtslev, H.H., Kjaergaard, P.C., 2014, Creationism in Europe (Baltimore: John Hopkins University Press) en Numbers, R.L., 2006, The Creationists. From Scientific Creationism to Intelligent Design (Cambridge: Harvard University Press).
 112. Dit is niet helemaal juist: de naturalistische natuurfilosofie van universele gemeenschappelijke afstamming stelt niet dat ‘mensen van apen afstammen’, maar dat de mens een gemeenschappelijke voorouder deelt met de apen.
 113. Ik gebruikte de volgende bronnen voor dit stukje: http://www.tol.org/client/article/26920-serbia-creationism-darwin-evolution-schools.html, http://www.sbs.com.au/yourlanguage/serbian/en/content/serbian-intellectuals-challenge-darwinism, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=08&nav_id=101203, http://www.nature.com/polopoly_fs/1.21965!/menu/main/topColumns/topLeftColumn/pdf/545138a.pdf, http://www.b92.net/eng/news/society.php?yyyy=2017&mm=05&dd=10&nav_id=101239, https://www.news-in-europa.com/2017/05/08/serbia-only-2-academicians-among-signatories-of-anti-darwin-petition-inserbia-news/, https://www.rferl.org/a/serbia-creationism-vs-darwinism-petition-education/28487414.html, http://www.balkaninsight.com/en/article/anti-darwin-campaign-highlights-serbia-s-conservative-revival-05-15-2017, https://ncse.com/news/2017/05/antievolution-petition-rebuffed-serbia-0018538 en http://project-sow.org/darwin_serbia.
 114. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 115. Met dank aan The Washington Post die mij als eerste op het idee bracht hier een artikel over te schrijven: https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2017/05/12/rare-as-winning-the-lottery-new-dinosaur-fossil-so-well-preserved-it-looks-like-a-statue/?utm_term=.72280b040805.
 116. Greshko, M., 2017, Turned into stone. How a Canadian mine yielded one of the best preserved dinosaurs ever found, National Geographic USA 2017 (6): 92-105. De prachtige platen uit het artikel kunnen we vanwege copyrights helaas niet laten zien.
 117. Ik spreek hier van vermoedelijk omdat hier nog geen officieel onderzoek van de baraminologen (zowel creationistische biologen als paleontologen) naar gedaan is.
 118. Arbour, V.M., Evans, D.C., 2017, A new ankylosaurine dinosaur from the Judith River Formation of Montana, USA, based on an exceptional skeleton with soft tissue preservation, Royal Society Open Science 2017 (5): 1-28.
 119. Merk op dat de vondst in Canada geen ankylosaurus is maar een nodosaurus.
 120. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 121. Met dank aan The Washington Post die mij als eerste op het idee bracht hier een artikel over te schrijven: https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2017/05/12/rare-as-winning-the-lottery-new-dinosaur-fossil-so-well-preserved-it-looks-like-a-statue/?utm_term=.72280b040805.
 122. Greshko, M., 2017, Turned into stone. How a Canadian mine yielded one of the best preserved dinosaurs ever found, National Geographic USA 2017 (6): 92-105. De prachtige platen uit het artikel kunnen we vanwege copyrights helaas niet laten zien.
 123. Ik spreek hier van vermoedelijk omdat hier nog geen officieel onderzoek van de baraminologen (zowel creationistische biologen als paleontologen) naar gedaan is.
 124. Arbour, V.M., Evans, D.C., 2017, A new ankylosaurine dinosaur from the Judith River Formation of Montana, USA, based on an exceptional skeleton with soft tissue preservation, Royal Society Open Science 2017 (5): 1-28.
 125. Merk op dat de vondst in Canada geen ankylosaurus is maar een nodosaurus.
 126. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 127. Larry Vardiman, Andrew A. Snelling, Eugene F. Chaffin, Radioisotopes and the age of the Earth, Vol. 2, Institute for Creation Research, El Cajon, CA, 2005, p. 605-606.
 128. Russel Humphreys, The Earth’s magnetic Field is young, impact No. 242, augustus 1993
 129. Don DeYoung, Thousands . not Billions, Challenging an Icon of Evolution, Master Books, 2005, p. 46-62.
 130. Ref. 1, p. 609.
 131. Merk op dat de vondst in Canada geen ankylosaurus is maar een nodosaurus.
 132. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 133. Larry Vardiman, Andrew A. Snelling, Eugene F. Chaffin, Radioisotopes and the age of the Earth, Vol. 2, Institute for Creation Research, El Cajon, CA, 2005, p. 605-606.
 134. Russel Humphreys, The Earth’s magnetic Field is young, impact No. 242, augustus 1993
 135. Don DeYoung, Thousands . not Billions, Challenging an Icon of Evolution, Master Books, 2005, p. 46-62.
 136. Ref. 1, p. 609.
 137. Merk op dat de vondst in Canada geen ankylosaurus is maar een nodosaurus.
 138. Zie hiervoor bijvoorbeeld: https://logos.nl/historisch-revisionisme-schadelijk-voor-de-kerk/, https://logos.nl/het-scheppingsparadigma-een-recente-ontwikkeling/ en https://logos.nl/terug-naar-de-bronnen/.
 139. Madden, Thomas F.; Crusaders and Historians, juni 2015.
 140. Lewis, Bernard; Jihad vs Crusade; Wall Street Journal, 27 september 2001.
 141. Lewis, Bernard; The Crisis of Islam, pagina 32 (paperback, 2004).
 142. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 143. Holt, Andrew; Crusade Historians and Karen Armstrong, juni 2016.
 144. Crawford, Paul; Four Myths about the Crusades, lente 2011.
 145. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 146. Peters, Edward & Hammad, Mona; 7 myths of the Crusades, pagina 138.
 147. Madden, Thomas F.; Inventing the Crusades, juni 2009.
 148. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 149. Cook, Paul David; Allied war criminals, 2010.
 150. Frankopan, Peter; The First Crusade: the call from the East, pagina 88.
 151. Ibid., pagina 90-92.
 152. Holt, Andrew; Historians on Susan Jacoby’s New York Times Essay on the First Crusade, februari 2015.
 153. Clairvaux, Bernardus van; zoals geciteerd door ORB Online Encyclopedia; http://the-orb.arlima.net/encyclop/religion/monastic/bernard.html
 154. Ibid.
 155. Madden, Thomas F.; Crusaders and Historians, juni 2015.
 156. Lewis, Bernard; Jihad vs Crusade; Wall Street Journal, 27 september 2001.
 157. Lewis, Bernard; The Crisis of Islam, pagina 32 (paperback, 2004).
 158. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 159. Holt, Andrew; Crusade Historians and Karen Armstrong, juni 2016.
 160. Crawford, Paul; Four Myths about the Crusades, lente 2011.
 161. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 162. Peters, Edward & Hammad, Mona; 7 myths of the Crusades, pagina 138.
 163. Madden, Thomas F.; Inventing the Crusades, juni 2009.
 164. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 165. Cook, Paul David; Allied war criminals, 2010.
 166. Frankopan, Peter; The First Crusade: the call from the East, pagina 88.
 167. Ibid., pagina 90-92.
 168. Holt, Andrew; Historians on Susan Jacoby’s New York Times Essay on the First Crusade, februari 2015.
 169. Clairvaux, Bernardus van; zoals geciteerd door ORB Online Encyclopedia; http://the-orb.arlima.net/encyclop/religion/monastic/bernard.html
 170. Ibid.
 171. Madden, Thomas F.; Crusaders and Historians, juni 2015.
 172. Lewis, Bernard; Jihad vs Crusade; Wall Street Journal, 27 september 2001.
 173. Lewis, Bernard; The Crisis of Islam, pagina 32 (paperback, 2004).
 174. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 175. Holt, Andrew; Crusade Historians and Karen Armstrong, juni 2016.
 176. Crawford, Paul; Four Myths about the Crusades, lente 2011.
 177. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 178. Peters, Edward & Hammad, Mona; 7 myths of the Crusades, pagina 138.
 179. Madden, Thomas F.; Inventing the Crusades, juni 2009.
 180. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 181. Cook, Paul David; Allied war criminals, 2010.
 182. Frankopan, Peter; The First Crusade: the call from the East, pagina 88.
 183. Ibid., pagina 90-92.
 184. Holt, Andrew; Historians on Susan Jacoby’s New York Times Essay on the First Crusade, februari 2015.
 185. Clairvaux, Bernardus van; zoals geciteerd door ORB Online Encyclopedia; http://the-orb.arlima.net/encyclop/religion/monastic/bernard.html
 186. Ibid.
 187. Madden, Thomas F.; Crusaders and Historians, juni 2015.
 188. Lewis, Bernard; Jihad vs Crusade; Wall Street Journal, 27 september 2001.
 189. Lewis, Bernard; The Crisis of Islam, pagina 32 (paperback, 2004).
 190. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 191. Holt, Andrew; Crusade Historians and Karen Armstrong, juni 2016.
 192. Crawford, Paul; Four Myths about the Crusades, lente 2011.
 193. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 194. Peters, Edward & Hammad, Mona; 7 myths of the Crusades, pagina 138.
 195. Madden, Thomas F.; Inventing the Crusades, juni 2009.
 196. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 197. Cook, Paul David; Allied war criminals, 2010.
 198. Frankopan, Peter; The First Crusade: the call from the East, pagina 88.
 199. Ibid., pagina 90-92.
 200. Holt, Andrew; Historians on Susan Jacoby’s New York Times Essay on the First Crusade, februari 2015.
 201. Clairvaux, Bernardus van; zoals geciteerd door ORB Online Encyclopedia; http://the-orb.arlima.net/encyclop/religion/monastic/bernard.html
 202. Ibid.
 203. Madden, Thomas F.; Crusaders and Historians, juni 2015.
 204. Lewis, Bernard; Jihad vs Crusade; Wall Street Journal, 27 september 2001.
 205. Lewis, Bernard; The Crisis of Islam, pagina 32 (paperback, 2004).
 206. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 207. Holt, Andrew; Crusade Historians and Karen Armstrong, juni 2016.
 208. Crawford, Paul; Four Myths about the Crusades, lente 2011.
 209. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 210. Peters, Edward & Hammad, Mona; 7 myths of the Crusades, pagina 138.
 211. Madden, Thomas F.; Inventing the Crusades, juni 2009.
 212. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 213. Cook, Paul David; Allied war criminals, 2010.
 214. Frankopan, Peter; The First Crusade: the call from the East, pagina 88.
 215. Ibid., pagina 90-92.
 216. Holt, Andrew; Historians on Susan Jacoby’s New York Times Essay on the First Crusade, februari 2015.
 217. Clairvaux, Bernardus van; zoals geciteerd door ORB Online Encyclopedia; http://the-orb.arlima.net/encyclop/religion/monastic/bernard.html
 218. Ibid.
 219. Madden, Thomas F.; Crusaders and Historians, juni 2015.
 220. Lewis, Bernard; Jihad vs Crusade; Wall Street Journal, 27 september 2001.
 221. Lewis, Bernard; The Crisis of Islam, pagina 32 (paperback, 2004).
 222. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 223. Holt, Andrew; Crusade Historians and Karen Armstrong, juni 2016.
 224. Crawford, Paul; Four Myths about the Crusades, lente 2011.
 225. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 226. Peters, Edward & Hammad, Mona; 7 myths of the Crusades, pagina 138.
 227. Madden, Thomas F.; Inventing the Crusades, juni 2009.
 228. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 229. Cook, Paul David; Allied war criminals, 2010.
 230. Frankopan, Peter; The First Crusade: the call from the East, pagina 88.
 231. Ibid., pagina 90-92.
 232. Holt, Andrew; Historians on Susan Jacoby’s New York Times Essay on the First Crusade, februari 2015.
 233. Clairvaux, Bernardus van; zoals geciteerd door ORB Online Encyclopedia; http://the-orb.arlima.net/encyclop/religion/monastic/bernard.html
 234. Ibid.
 235. Madden, Thomas F.; Crusaders and Historians, juni 2015.
 236. Lewis, Bernard; Jihad vs Crusade; Wall Street Journal, 27 september 2001.
 237. Lewis, Bernard; The Crisis of Islam, pagina 32 (paperback, 2004).
 238. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 239. Holt, Andrew; Crusade Historians and Karen Armstrong, juni 2016.
 240. Crawford, Paul; Four Myths about the Crusades, lente 2011.
 241. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 242. Peters, Edward & Hammad, Mona; 7 myths of the Crusades, pagina 138.
 243. Madden, Thomas F.; Inventing the Crusades, juni 2009.
 244. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 245. Cook, Paul David; Allied war criminals, 2010.
 246. Frankopan, Peter; The First Crusade: the call from the East, pagina 88.
 247. Ibid., pagina 90-92.
 248. Holt, Andrew; Historians on Susan Jacoby’s New York Times Essay on the First Crusade, februari 2015.
 249. Clairvaux, Bernardus van; zoals geciteerd door ORB Online Encyclopedia; http://the-orb.arlima.net/encyclop/religion/monastic/bernard.html
 250. Ibid.
 251. Madden, Thomas F.; Crusaders and Historians, juni 2015.
 252. Lewis, Bernard; Jihad vs Crusade; Wall Street Journal, 27 september 2001.
 253. Lewis, Bernard; The Crisis of Islam, pagina 32 (paperback, 2004).
 254. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 255. Holt, Andrew; Crusade Historians and Karen Armstrong, juni 2016.
 256. Crawford, Paul; Four Myths about the Crusades, lente 2011.
 257. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 258. Peters, Edward & Hammad, Mona; 7 myths of the Crusades, pagina 138.
 259. Madden, Thomas F.; Inventing the Crusades, juni 2009.
 260. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 261. Cook, Paul David; Allied war criminals, 2010.
 262. Frankopan, Peter; The First Crusade: the call from the East, pagina 88.
 263. Ibid., pagina 90-92.
 264. Holt, Andrew; Historians on Susan Jacoby’s New York Times Essay on the First Crusade, februari 2015.
 265. Clairvaux, Bernardus van; zoals geciteerd door ORB Online Encyclopedia; http://the-orb.arlima.net/encyclop/religion/monastic/bernard.html
 266. Ibid.
 267. Madden, Thomas F.; Crusaders and Historians, juni 2015.
 268. Lewis, Bernard; Jihad vs Crusade; Wall Street Journal, 27 september 2001.
 269. Lewis, Bernard; The Crisis of Islam, pagina 32 (paperback, 2004).
 270. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 271. Holt, Andrew; Crusade Historians and Karen Armstrong, juni 2016.
 272. Crawford, Paul; Four Myths about the Crusades, lente 2011.
 273. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 274. Peters, Edward & Hammad, Mona; 7 myths of the Crusades, pagina 138.
 275. Madden, Thomas F.; Inventing the Crusades, juni 2009.
 276. Holt, Andrew; The Modern Muslim Memory of the Crusades, 2 maart 2017.
 277. Cook, Paul David; Allied war criminals, 2010.
 278. Frankopan, Peter; The First Crusade: the call from the East, pagina 88.
 279. Ibid., pagina 90-92.
 280. Holt, Andrew; Historians on Susan Jacoby’s New York Times Essay on the First Crusade, februari 2015.
 281. Clairvaux, Bernardus van; zoals geciteerd door ORB Online Encyclopedia; http://the-orb.arlima.net/encyclop/religion/monastic/bernard.html
 282. Ibid.