“Het kratermeer te Messel is door een aantal seizoensgebonden modderstromen op catastrofale wijze gevuld”

Elk jaar in september komen de geologen en geologisch geïnteresseerden van Wort und Wissen bij elkaar voor een “Tagung,” een conferentie. Wort und Wissen kun je zien als een oudere Duitstalige zusterorganisatie van ons Nederlandstalige Logos Instituut. Binnen de organisatie zijn er verschillende “Fachgruppen” van specialisten, zoals voor o.a. biologie, archeologie en geschiedenis, natuurkunde en… Read more »

‘Uitgestorven’ griezel terug van weggeweest

Tot 1920 leefden er veel boomkreeften op het Australische Lord Howe Island. Door de introductie van de zwarte rat werden ze echter uitgeroeid. Opvallend is dat op de nabijgelegen rots Ball’s Pyramid in 2001 een kolonie boomkreeften werd gevonden. Ze zien er wel anders uit dan de uitgestorven beestjes van Lord Howe Island. Zou het… Read more »

Een (nieuwe) start met z’n tweetjes

Als een gestage regen proberen de boeken, artikelen, podcasts, blogs, films en documentaires over de oorsprong van het leven, Adam en Genesis op de mensen neer te komen. Specialisten dreigen al door die vloed overspoeld te worden, hoeveel te meer de al dan niet geïnteresseerde leken, die vast heel wat daarvan zullen missen. Op zich… Read more »

Perfect getimed

Wie wel eens naar honkbal kijkt, weet dat pitchers indrukwekkende draaiballen kunnen gooien. Zoals de bal over de plaat vliegt… Het lijkt wel alsof het allemaal vanzelf gaat! Maar om zo’n bal te gooien, moeten je hersenen, zenuwverbindingen en speciale armspieren nauwkeurig worden aangestuurd. Daar zit een ingenieus systeem achter… De meeste mensen hebben wel… Read more »

RATE: onderzoek naar ouderdomsbepaling dmv radioactief verval

RATE: Ouderdomsbepalingen door middel van radio-datering

Lange tijd is door wetenschappers die werken vanuit bijbelse principes en tijdrekening aangehikt tegen de oppermacht van de zgn. radioactieve dateringsmethoden. Zijn die werkelijk zo absoluut betrouwbaar? Wijzen die echt op een miljarden jaren oude aarde? Kloppen de vooronderstellingen van deze methoden? We zullen zien. Een onderzoek door de RATE-groep van het Amerikaanse Institute for… Read more »

Reageren en modereren? Liever een goed gesprek!

We hebben de mogelijkheid om te reageren onder een artikel uitgezet. Hieronder lees je waarom. Herhaling Sinds de lancering van de website in 2015, is er enorm veel gereageerd onder de artikelen op onze site. In totaal zijn er meer dan vijfduizend reacties op onze site geplaatst. Dat is meer dan vijf reacties per geplaatst… Read more »

Creationisme officiële leer van Rooms-Katholieke Kerk

De laatste drie pausen hebben zich positief uitgelaten over de evolutietheorie. Toch is de Rooms-Katholieke Kerk officieel het creationisme toegedaan en dat zal zo blijven, stelt prof. dr. Benno Zuiddam. Heeft paus Franciscus heimelijk afgerekend met het Bijbelse scheppingsverhaal? Is er een nieuwe officiële leer van de kerk die Genesis beziet door de bril van… Read more »

Antropisch principe

Onder het antropische principe verstaat men de ongelofelijke fijnafstemming van de verschillende natuurconstanten. Indien ook maar enkele van de ruim 40 bekende natuurconstanten minimaal van hun huidige waarde zouden afwijken, dan zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Sommige wetenschappers, die niet in een intelligente Schepper van het universum geloven, behelpen zich met de… Read more »

Het erfgoedpad bij Siccar Point, Schotland

Hoog boven de kliffen aan de Schotse kust—zestig kilometer ten oosten van Edinburgh—bevindt zich een informatiebord dat uitkijkt over een rotsig punt. Het maakt deel uit van een erfgoedpad dat in 2006 is geopend ter herinnering aan het leven van James Hutton, een plaatselijke boer en arts die nu bekend staat als de ‘vader van… Read more »

onderzoek

TIEN TIPS VOOR ALS JE GELOOFT IN EEN SCHEPPING

bibliotheek_duizelt-pixabayJe bent een eerstejaarsstudent en wilt graag de wetenschap in. Je hebt je christelijke school en mogelijk je ouderlijk huis verlaten en loopt nu rond op een universiteit van een grote stad. Je gelooft dat God de hemel en de aarde in zes dagen geschapen heeft, maar dat deze schepping niet zeer goed is gebleven. Er is een historische zondeval geweest. Je bent hiervan overtuigd, maar je merkt ook dat er een keerzijde aan dat geloof zit. Is het wel verstandig om hier openlijk voor uit te komen? En als je dat wel doet, zal men je dan wel accepteren? En wat moet je doen als jij dat geloof door intellectuele uitdagingen dreigt te verliezen? Lees meer.

PROTOCOL FINANCIERING ONDERZOEK

Protocol.logosHet Logos-fonds is opgericht door het Logos Instituut om wetenschappers te faciliteren die onderzoek binnen de doelstelling van het fonds willen verrichten. Het bestuur van het Logos Instituut heeft een commissie ingesteld om het bestuur te adviseren over het beheer van het fonds. Download hier ons protocol.

GASTCOLLEGES EN PRESENTATIES OP STUDENTENVERENIGINGEN

Wij bieden colleges aan op de universiteiten en hogescholen voor studenten en docenten. Tijdens deze gastcolleges gaan experts dieper in op hun vakgebied. Daarnaast geven wij presentaties voor studentenverenigingen, studiedagen en andere gelegenheden

Voor de volgende onderwerpen zijn sprekers beschikbaar:
- Geloof en wetenschap,
- Schepping of evolutie,
- Wetenschapsgeschiedenis,
- Diverse vakgebieden binnen de wetenschapsbeoefening,
- Historiciteit van de Bijbel
- Het ontstaan van het Bijbelboek Genesis.

EVENEMENTEN

CREATIONISTISCHE ORGANISATIES WERELDWIJD

desert-719665_1280 (1)Over de hele wereld zijn er talloze creationistische organisaties te vinden waar de waarheid van de Schepping verdedigd wordt. Een creationistische organisatie draagt een zesdaagse schepping, historische zondeval en een wereldwijde zondvloed uit als zijnde waar gebeurd en leest Genesis literair-historisch. Helaas bestaat er nog geen goed overzicht van al deze organisaties. Logos Instituut zet zich op deze pagina in om alle organisaties op een rijtje te krijgen. Lees meer.

Voetnoten

 1. www.wort-und-wissen.de
 2. www.wort-und-wissen.de
 3. http://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(17)31098-9.
 4. http://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(17)31098-9.
 5. http://www.richardbuggs.com/email-to-dennis-venema-adam-eve-genomics.html.
 6. Brink, G. van den (2017) En de aarde bracht voort – Christelijk geloof en evolutie,
  Boekencentrum.
 7. http://www.richardbuggs.com/email-to-dennis-venema-adam-eve-genomics.html.
 8. Brink, G. van den (2017) En de aarde bracht voort – Christelijk geloof en evolutie,
  Boekencentrum.
 9. http://www.richardbuggs.com/email-to-dennis-venema-adam-eve-genomics.html.
 10. Brink, G. van den (2017) En de aarde bracht voort – Christelijk geloof en evolutie,
  Boekencentrum.
 11. http://www.richardbuggs.com/email-to-dennis-venema-adam-eve-genomics.html.
 12. Brink, G. van den (2017) En de aarde bracht voort – Christelijk geloof en evolutie,
  Boekencentrum.
 13. http://www.richardbuggs.com/email-to-dennis-venema-adam-eve-genomics.html.
 14. Brink, G. van den (2017) En de aarde bracht voort – Christelijk geloof en evolutie,
  Boekencentrum.
 15. http://www.richardbuggs.com/email-to-dennis-venema-adam-eve-genomics.html.
 16. Brink, G. van den (2017) En de aarde bracht voort – Christelijk geloof en evolutie,
  Boekencentrum.
 17. Mark Nieuweboer: nette beledigingen uit Suriname, Trouw 29 december 2006. Hier online te vinden
 18. Zie dit artikel uit 2013 en dit artikel uit 2015 (beide Engelstalig)
 19. Mark Nieuweboer: nette beledigingen uit Suriname, Trouw 29 december 2006. Hier online te vinden
 20. Zie dit artikel uit 2013 en dit artikel uit 2015 (beide Engelstalig)
 21. Mark Nieuweboer: nette beledigingen uit Suriname, Trouw 29 december 2006. Hier online te vinden
 22. Zie dit artikel uit 2013 en dit artikel uit 2015 (beide Engelstalig)
 23. Mark Nieuweboer: nette beledigingen uit Suriname, Trouw 29 december 2006. Hier online te vinden
 24. Zie dit artikel uit 2013 en dit artikel uit 2015 (beide Engelstalig)
 25. Peter C. Hägele, Das kosmologische anthropische Prinzip, Kolloquium für Physiklehrer, Universität Ulm, 11. Nov. 2003, http://www.uni-ulm.de/~phaegele/Feinabstimmung_Physik.pdf.
 26. Hansruedi Stutz, Das anthropozentrische Prinzip: Der Mensch im Mittelpunkt des Universums, factum Juli/August 1991, p. 39.
 27. Martin Rees, Just six numbers, HarperCollins Publishers, 1999.
 28. David Tyler, Parallel Universes: Has God anything to say?, Origins 34, Maart 2003, p. 14-15.
 29. Peter C. Hägele, Das kosmologische anthropische Prinzip, Kolloquium für Physiklehrer, Universität Ulm, 11. Nov. 2003, http://www.uni-ulm.de/~phaegele/Feinabstimmung_Physik.pdf.
 30. Hansruedi Stutz, Das anthropozentrische Prinzip: Der Mensch im Mittelpunkt des Universums, factum Juli/August 1991, p. 39.
 31. Martin Rees, Just six numbers, HarperCollins Publishers, 1999.
 32. David Tyler, Parallel Universes: Has God anything to say?, Origins 34, Maart 2003, p. 14-15.
 33. Interpretation board, Siccar Point; geograph.org.uk/photo/2143249.
 34. International interest in new James Hutton trail, Berwickshire News, 21 juni 2006; berwickshirenews.co.uk/news/local-headlines/international-interest-in-new-james-hutton-trail-1-237894.
 35. International interest in new James Hutton trail, Berwickshire News, 21 juni 2006; berwickshirenews.co.uk/news/local-headlines/international-interest-in-new-james-hutton-trail-1-237894.
 36. Siccar Point, Gazetteer for Scotland, 2011; scottish-places.info/features/featurefirst5590.html.
 37. Interpretation board, Siccar Point; geograph.org.uk/photo/2143249.
 38. Fine, I.V. et al., The Grand Banks landslide-generated tsunami of November 18, 1929: preliminary analysis and numerical modelling, Marine Geology 215:45–57, 2005.
 39. Browne, M., et al., Stratigraphical Framework for the Devonian (Old Red Sandstone) Rocks of Scotland south of a line from Fort William to Aberdeen, British Geological Survey, Research Report RR 01 04, p. 50, 2002; nora.nerc.ac.uk/3231/1/Devonian[1].pdf .
 40. Hierna werd het landschap geërodeerd door ijskappen van de IJstijd van na de zondvloed.
 41. Ager, D., The Nature of the Stratigraphical Record, Macmillan, Londen, p. 70, 1993.
 42. Interpretation board, Siccar Point; geograph.org.uk/photo/2143249.
 43. International interest in new James Hutton trail, Berwickshire News, 21 juni 2006; berwickshirenews.co.uk/news/local-headlines/international-interest-in-new-james-hutton-trail-1-237894.
 44. International interest in new James Hutton trail, Berwickshire News, 21 juni 2006; berwickshirenews.co.uk/news/local-headlines/international-interest-in-new-james-hutton-trail-1-237894.
 45. Siccar Point, Gazetteer for Scotland, 2011; scottish-places.info/features/featurefirst5590.html.
 46. Interpretation board, Siccar Point; geograph.org.uk/photo/2143249.
 47. Fine, I.V. et al., The Grand Banks landslide-generated tsunami of November 18, 1929: preliminary analysis and numerical modelling, Marine Geology 215:45–57, 2005.
 48. Browne, M., et al., Stratigraphical Framework for the Devonian (Old Red Sandstone) Rocks of Scotland south of a line from Fort William to Aberdeen, British Geological Survey, Research Report RR 01 04, p. 50, 2002; nora.nerc.ac.uk/3231/1/Devonian[1].pdf .
 49. Hierna werd het landschap geërodeerd door ijskappen van de IJstijd van na de zondvloed.
 50. Ager, D., The Nature of the Stratigraphical Record, Macmillan, Londen, p. 70, 1993.
 51. Interpretation board, Siccar Point; geograph.org.uk/photo/2143249.
 52. International interest in new James Hutton trail, Berwickshire News, 21 juni 2006; berwickshirenews.co.uk/news/local-headlines/international-interest-in-new-james-hutton-trail-1-237894.
 53. International interest in new James Hutton trail, Berwickshire News, 21 juni 2006; berwickshirenews.co.uk/news/local-headlines/international-interest-in-new-james-hutton-trail-1-237894.
 54. Siccar Point, Gazetteer for Scotland, 2011; scottish-places.info/features/featurefirst5590.html.
 55. Interpretation board, Siccar Point; geograph.org.uk/photo/2143249.
 56. Fine, I.V. et al., The Grand Banks landslide-generated tsunami of November 18, 1929: preliminary analysis and numerical modelling, Marine Geology 215:45–57, 2005.
 57. Browne, M., et al., Stratigraphical Framework for the Devonian (Old Red Sandstone) Rocks of Scotland south of a line from Fort William to Aberdeen, British Geological Survey, Research Report RR 01 04, p. 50, 2002; nora.nerc.ac.uk/3231/1/Devonian[1].pdf .
 58. Hierna werd het landschap geërodeerd door ijskappen van de IJstijd van na de zondvloed.
 59. Ager, D., The Nature of the Stratigraphical Record, Macmillan, Londen, p. 70, 1993.