Lot en Lu in de dierentuin en de geschiedenis van de zondvloed

by | jan 6, 2021 | Onderwijs

Voor (kleine) kinderen is het altijd een feest wanneer de (groot)ouders of verzorgers hen meenemen naar de dierentuin. Vooral de aapjes zijn in trek, maar ook andere diersoorten worden bewonderd. Een dierentuin moet volgens de kinderen ook een speeltuin hebben anders is deze niet af. Helaas is het, wanneer we dit schrijven, niet mogelijk om een dierentuin te bezoeken vanwege coronamaatregelen. Geen nood! Dan kun je altijd nog een kinderboek over de dierentuin (voor)lezen en hopen op en bidden voor betere tijden.

Kinderboekenschrijver Kees van den End schreef voor zijn ‘Lot en Lu’-serie een boekje over de dierentuin. Het kinderboek verscheen vorig jaar bij de uitgeverij Gebr. Koster en is geschikt voor kinderen van 6/7 jaar. Het heeft een AVI-niveau van M3 en daarmee ideaal te gebruiken voor het beginnende leesonderwijs.

Inhoud

Het boekje gaat over de kinderen Lot en Lu die samen met opa en oma naar de dierentuin gaan. Het begint met de verjaardag van oma, daarna een schooldag en daarna op een vrije dag gaan de hoofdpersonen naar de dierentuin. We weten precies welke dierentuin de schrijver in gedachten heeft gehad toen hij dit boek schreef. Hij schrijft over tijgers in een grot, giraffen in een ander ‘hok’ aan de overkant, een aquarium onder de grond, de zeeleeuwenshow, ijsberen achter het glas, Ravot Apia (al noemt hij deze niet bij naam), Urucu, een papegaaienschommel waarbij je niet moet duwen maar moet trekken en het pandaverblijf met de panda’s Wu wen en Xing ya. Het gaat hier overduidelijk om Ouwehands Dierenpark.1 Een dierentuin die na de lockdown beslist de moeite waard is om te bezoeken. Leuk om met uw (klein)kind dit boek te lezen ter voorbereiding op een bezoek aan deze dierentuin.

De zondvloed

De schrijver besteedt uitgebreid aandacht aan de geschiedenis van de zondvloed. Dat komt omdat hij de juf in de klas hierover laat vertellen. De juf begint met aan te geven dat de mensen boos op elkaar en op God zijn. God wil dat boze wegnemen, maar Noach mag, door genade, blijven leven samen met zijn gezin. Noach moet een ark (gaan) bouwen. De mensen spotten met Noach! Toch blijft de straf niet uit. Als de ark klaar is komen er veel dieren naar de ark. Van sommige soorten is dat een paartje maar van de reine dieren zijn dat zeven mannetjes en zeven vrouwtjes. De Heere doet de deur dicht. De zondvloed is wereldwijd, alle hoge bergen stonden onder water. Alle mensen sterven behalve Noach en zijn gezin. Ongeveer een jaar moet Noach met zijn gezin in de ark blijven, maar mogen zij samen met de dieren weer uit de ark. De aarde wordt weer vol met beesten. “De aarde moet vol worden. Wat fijn, denkt Lu. Ik vind dieren zo lief! Er komen ook weer baby’s, vertelt juf. De Heere geeft nieuw leven. Want eens zal de Heere Jezus komen. Dat had God beloofd.” Bij deze geschiedenis heeft de tekenaar, Jakob Pasterkamp, ook tekeningen gemaakt. We zien op bladzijde 13 een robuuste ark die de golven trotseert. Fijn dat hier oog is voor de soberheid en er geen lachende, uit patrijspoorten kijkende, beesten en mensen afgebeeld worden.

Dit boekje is een aanrader om voor te lezen of de beginnende lezers zelf te laten lezen. Fijn dat Kees van den End een dergelijk boekje heeft geschreven. Heel goed dat hij oog heeft voor de vroegste geschiedenis en dit op een bijbelgetrouwe wijze aan de kinderen wil aanleren.

Dit boek wordt ook te koop aangeboden in onze webshop.

Het deeltje ‘Lu en Lot op het vlot’ bevat geen verwijzingen naar de vroegste geschiedenis. Het deeltje ‘Lot en Lu in de winter’ bevat verwijzingen naar de zondeval. Een bespreking van dat boekje is hier te vinden. Het deeltje ‘Lot en Lu krijgen een zusje bevat geen verwijzing naar de vroegste geschiedenis.

Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2022’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. We hopen hier, net zoals de dierentuingids voor Artis, nog een dierentuingids van te maken. Maar eerst de gids voor Naturalis: https://webshop.logos.nl/winkel/producttype/projecten/creationistische-museumgids-naturalis/. Zie voor Artis: https://logos.nl/wp-content/uploads/2017/02/Dierentuingids-Natura-Artis-Magistra-versie-1.0.pdf.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!