Lucy leefde in een boom

by | sep 3, 2020 | Antropologie, Onderwijs, Paleontologie

Hoe is de mens ontstaan? In de Bijbel staat dat God hem geschapen heeft uit het stof van de aarde. Volgens evolutionisten stammen mensen af van aapachtige voorouders zoals Lucy. Deze aap zou rechtop hebben gelopen. Maar klopt dat wel?

Lucy (Australopithecus afarensis) wordt gezien als een van de eerste mensachtige voorouders in de evolutiestamboom. Maar toen de fossiele resten werden gevonden van het individu dat later de bijnaam Lucy zou krijgen, ontbraken belangrijke botten zoals van de handen en de voeten. Omdat er ook menselijke voetsporen in aslagen werden gevonden die ongeveer even oud waren als Lucy (men zegt zo’n 3,2 miljoen jaar) gingen wetenschappers ervan uit dat Lucy op twee benen liep. Zo wordt ze ook afgebeeld in boeken en musea. Dat Lucy rechtop liep is een behoorlijke interpretatiestap. Creationisten zeggen al jaren dat Lucy geen menselijke voorouder is, maar gewoon een aap. Nieuw onderzoek lijkt de creationisten gelijk te geven. Het opperarmbeen en dijbeen van Lucy zijn namelijk opnieuw onderzocht met behulp van een CT-scan. Zo kon men de interne structuur van de botten in kaart brengen. Bij mensen is de structuur van de dijbeenbotten véél dichter dan van de opperarmbotten. Maar chimpansees, die in bomen klauteren, hebben relatief gezien sterkere opperarmbotten. Ze hangen namelijk aan hun armen. De botten van Lucy blijken net binnen de bandbreedte te liggen van wat voor chimpansees gebruikelijk is. Daaruit concluderen de onderzoekers dat Lucy een aanzienlijk deel van de tijd in bomen leefde.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2017, Lucy leefde in een boom, Weet 43: 8.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!