Matterhorn: Tweedelige berg

by | mei 25, 2019 | Geologie

Het is toch een mooi beeld? Die grote, indrukwekkende bergen met hun witte sneeuwtoppen. Je blijft er gefascineerd naar kijken, maar hoe kan zoiets ontstaan zijn?

Op de afbeelding hierboven is de Matterhorn te zien, deze berg staat in de top 10 van de hoogste bergen in de Alpen. Deze berg ligt in de Walliser Alpen op de grens van Zwitserland en Italië en is 4478 meter hoog. Er is echter iets bijzonders aan de hand met deze berg. De Matterhorn bestaat namelijk uit twee verschillende lagen, waarbij de onderste laag jonger gedateerd wordt dan de bovenste laag. Hoe kunnen we dit verklaren?

Volgens naturalisten zijn deze twee verschillende lagen, twee continentale platen. De onderste zou dan de Europese plaat zijn en de bovenste de Afrikaanse plaat. Deze platen zouden langzaam over elkaar heen geschoven zijn toen de Afrikaanse plaat tegen de Europese plaat botste. Er zijn wel een paar problemen te ontdekken bij deze theorie. Tussen de twee continentale platen lag een oceaan en in de aardlagen is hier bijna niets van terug te vinden, waar zijn de resten van deze oceaan gebleven? Als twee platen tegen elkaar aan botsen en over elkaar heen schuiven, moet daar toch iets van terug te zien zijn in het landschap? Er zijn hier echter geen sporen van te vinden. Zelfs de verplaatsing van een kleine gletsjer laat sporen achter, waarom het omhoogstuwen van een hele bergtop dan niet? Ook in de aardlagen zijn daar bijna geen sporen van te vinden, de lagen liggen namelijk netjes op elkaar zonder plooiingen.

De twee verschillende lagen van de Matterhorn zijn dus over elkaar geschoven zonder sporen na te laten. Een logische uitleg hiervoor kan zijn dat de bergen onder water zouden hebben gestaan. In water kunnen gesteenten over elkaar schuiven zonder dat hier veel sporen van te zien zijn. De lagen zijn dan namelijk zacht geworden door het water en het water dient als een soort smeermiddel tussen de lagen. Tijdens welke catastrofale gebeurtenis stonden de Alpen hoogstwaarschijnlijk onder water? Tijdens de zondvloed zou dit het geval kunnen zijn geweest.

Samenvattend, bestaat één van de hoogste bergen in de Alpen, de Matterhorn, uit twee verschillende aardlagen. Volgens naturalisten zijn dit twee continentale platen die over elkaar zijn geschoven, hier zijn echter geen sporen van de te vinden. Een goed passende uitleg hiervoor zou zijn dat dit tijdens de zondvloed is gebeurd, toen stond alles onder water en konden de lagen zonder weinig sporen achter te laten over elkaar schuiven. We waren er echter niet bij, dus dit zullen we het nooit zeker kunnen weten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!