In memoriam John W. (Jack) Cuozzo

by | mei 8, 2017 | Nieuws, Onderwijs, Paleontologie

Dr. Cuozzo werd geboren op 1 september 1937 in Glen Ridge, (New Jersey). Hij studeerde aan de universiteit van Georgetown en verwierf titels aan de universiteit van Pennsylvania en de Loyola universiteit/Tandheelkundig Instituut van Chicago. Hij was enige tijd in dienst van de Amerikaanse marine. Hij werkte 41 jaar als orthodontist in New Jersey, en ook twee jaar als hoofd van de orthodontie-afdeling en twee jaar als assistent-directeur van de tandheelkundige faculteit van het Mountainside ziekenhuis in Montclair. Hij was bekend vanwege zijn originele onderzoek naar de oorsprong van de mens vanuit Bijbels perspectief, en hij publiceerde en schreef bijdragen voor vele boeken en artikelen op dit gebied. Zijn werk werd ook besproken op radioprogramma’s over de gehele VS, en hij werd uitgenodigd om te spreken over zijn research op bijeenkomsten over het gehele land. Verder was hij actief in het kerkelijk leven en meer dan 10 jaar op sportgebied. Hij overleed op 23 maart 2017 in Montclair (New Jersey).

bloem_geknakt_psalm_103.pixabay

John Cuozzo en zijn vrouw Diana kwamen tot geloof in Christus in 1975; in 1977 studeerde hij filosofie bij Francis Schaeffer in Huémoz, Zwitserland. Twee jaar later startte hij met een originele studie van fossiele Neanderthal schedels met de assistentie van prof. Wilton M. Krogman, die wel de vader van de forensische antropologie genoemd wordt. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de universiteit van Luik in België, in musea in Frankrijk en Engeland, Israël, Oost-Duitsland (Berlijn), de VS, en het Smithsonian Instituut in Washington, D.C. Verder bezocht hij enkele paleolithische grotten in Zuid-Frankrijk (Dordogne). Hij was de eerste ooit die röntgenfoto’s maakte van Neanderthal schedels in Frankrijk.
Huidige biologen en medici komen meer en meer tot het inzicht dat de mens tot één grote menselijke familie behoort met min of meer dezelfde menselijke kenmerken. Zo schreef dr. Jack Cuozzo, orthodontist, in 1998 Buried Alive, een boek over de Neanderthaler-fossielen. In dit boek doet hij verslag van röntgenonderzoek aan de originele schedels van Neanderthalers in Franse, Duitse en Engelse musea. Gebruik makend van schedelveranderingen naarmate men ouder wordt, kon hij een schatting doen van de leeftijd waarop de Neanderthalers moeten zijn overleden. Zo waren La Chapelle en La Ferassie (twee bekende schedels uit de Dordogne-vallei, Zuidwest-Frankrijk) volgens zogenaamd ‘lateral cephalometric tracing’ 317 jaar respectievelijk 301 jaar geworden. Door lengtemetingen aan de aangezichtsschedel schatte hij de leeftijden op 324 respectievelijk 278 jaar. Neanderthalers behoorden waarschijnlijk gewoon tot de mensheid die zich na de spraakverwarring over de aarde had verspreid. Er zijn redenen om aan te nemen dat deze Neanderthalers tijdgenoten waren van de aartsvaders die leefden van circa 2500 tot 1900 v.Chr., na de spraakverwarring dus. Interessant is dat Job (=Jobab, jongste zoon van Pelegs oudere broer Joktan) volgens de LXX een leeftijd bereikte van 240 jaar.

Zijn boek Buried Alive is in vele uitvoeringen nog steeds te koop bij Amazon.com. Cuozzo was in kringen van evangelische christenen in de VS heel bekend, maar nauwelijks daarbuiten. Een artikel over zijn onderzoek naar de Neanderthal-schedels is gepubliceerd in ‘Bible and Spade’ 22.2 (2009)