Vraag
Laatst hoorde ik op de radio dat er soms mensen met een staart worden geboren. Zulke (rudimentaire?) menselijke staarten worden door veel wetenschappers gezien als een bewijs voor evolutie. Hoe kijken jullie daar tegenaan?
Antwoord
Het is heel zeldzaam dat mensen met een ‘staart’ worden geboren. Dat zijn dan geen echte staarten, zoals je die bij dieren ziet. Ze zijn niet functioneel. Daarom worden ze ook wel pseudostaarten genoemd. Daar heb je twee varianten van: staarten met en staarten zonder botten. Die staarten zijn vaak niet langer dan enkele centimeters. Pseudostaarten zonder botten komen relatief vaak voor. Die kunnen ook op andere plekken op het lichaam groeien. Dit is in feite een vergroeiing, een tumor, van vetweefsel. Pseudostaarten met bot komen ook voor, maar die zijn nog veel zeldzamer. Dat dit ook pseudostaarten zijn, is omdat ze niet in het verlengde van het stuitbeen liggen en geen wervels bevatten. Staarten met bot zijn ook altijd veel korter. In de tijd van Darwin werden deze ‘rudimentaire organen’ aangehaald als bewijs voor evolutie. Tegenwoordig is duidelijk dat deze pseudostaarten geen goed bewijs zijn voor gemeenschappelijke afstamming.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A. van, 2016, Mensen met een staart?, Weet 38: 48.