Als christenen hoeven wij onze kinderen niet weg te houden bij de dinosauriërs. Als we deze beesten in het juiste perspectief zien dan zijn het miraculeuze wonderen van Gods schepping. Vaak hangt er rond de dinosauriërs het idee van de miljoenen jaren. Miljoenen jaren zijn onderdeel van het naturalistische paradigma, een paradigma dat in de kern niet rekent met God of andere bovennatuurlijk wezens. Noodzaak is dat wij als ouders en/of opvoeders het kaf van het koren scheiden. Het beste is om dan op zoek te gaan naar materiaal uit eigen huis (zoals bijvoorbeeld ‘Dinosaurussen voor kids’1 of ‘Dinosaurussen voor kleuters’2) of naar neutraal dinomateriaal. Bestaat er neutraal dinomateriaal? Jazeker! Gebruik het boekje van Ballon met als titel Van stip naar stip – Dino’s.
In het werkboekje Van stip naar stip leert het zesjarige kind tellen. Dat doet het kind door naar de stippen met nummertjes een lijn te trekken. Wanneer hij de lijnen tot de laatste stip doorgetrokken heeft dan ontstaat er een dinofiguur. Zo leert het kind op een leuke manier tot vijftig tellen. Wanneer hij of zij dat vaker doet dan wordt dit een routineklus. Daarnaast oefent het kind zijn fijne motoriek en de pengreep.
In het themaboekje Dino’s leert het kind naast het tellen en de pengreep ook nog meer over (de leefwijze van) dinosauriërs en alles wat ermee samenhangt. De eerste stippentekening moet een Pterosauriër voorstellen. Dat is eigenlijk geen dino, maar een vliegend reptiel. Daarnaast bevat dit themaboekje de volgende dino’s: Stegosaurus, Tyrannosaurus, Brontosaurus, Dimetrodon (geen dinosaurus), Brachiosaurus, Triceratops, Velociraptor, Hadrosaurus, Dilophosaurus, Spinosaurus, en een Ankylosaurus. We zien ook een vulkaan die uitbarst. En de kinderen leren dat de botten van dinosauriërs opgegraven moeten worden en dat iemand die dinobotten opgraaft een paleontoloog genoemd wordt. Maar dat in dezelfde aardlagen niet alleen dinosauriërs gevonden worden maar ook een Ammoniet (niet het Bijbelse volk maar een inktvisachtige met een schelp, een beetje vergelijkbaar met de Nautilus) en pootafdrukken van dinosauriërs. De opgegraven botten komen volgens het boekje in een museum terecht. Naast vliegende reptielen zijn er ook zeereptielen opgenomen zoals de Ichtyosaurus en de Plesiosaurus.
De beschrijvingen en de uiteindelijke tekeningen zijn grappig en aansprekend voor kinderen. In dit boek vinden we nauwelijks iets terug van het naturalistische wereldbeeld. Het enige wat hierop zou kunnen wijzen is de vulkaanuitbarsting. Maar tijdens en na de zondvloed zullen er ook verschillende vulkanen gerookt hebben. We zien overigens ook geen verklaringen vanuit Bijbels perspectief. Dit boekje kan wel aanleiding geven tot een gesprek met uw kind over het Bijbelse perspectief. Daarnaast is het handig dat uw kind leert tellen en waarom zouden we dat niet op zo’n manier doen die past bij de interesse van het kind. Het boekje is een aanrader om te gebruiken.
Dit onderwijsmateriaal wordt ook te koop aangeboden in onze webshop.
Deze bespreking is onderdeel van het project ‘De basisschool op weg naar 2022’ onder leiding van Jan van Meerten.