Op het Griekse eiland Kreta zijn fossiele menselijke voetsporen gevonden. Die zijn gedateerd op 5,7 miljoen jaar. Dat is veel ouder dan ze zouden mogen zijn. Wat betekent dit voor de evolutietheorie?
Tijdens zijn vakantie op Kreta ontdekte geoloog Gerard Gierliński per toeval een aantal fossiele voetstappen. Deze zien er heel opmerkelijk uit. Ze hebben een langgerekte vorm en vijf tenen. Er is maar één schepsel met zulke voetafdrukken: de mens. Maar… de aardlaag waarin deze sporen zijn gemaakt zou 5,7 miljoen jaar oud zijn. In die tijd zouden de aapachtige voorouders van de mens nog apenvoeten moeten hebben gehad, zo luidt de theorie. Gierliński en zijn team stellen twee mogelijke interpretaties voor:
- De voetsporen zijn gemaakt door eenvoudige, aapachtige voorouders met ‘ontwikkelde’ voeten;
- De voetsporen zijn gemaakt door een onbekende aapachtige die niet in de menselijke evolutielijn zit.
Jammer dat men niet heeft gedacht aan een derde optie: de sporen zijn door moderne mensen gemaakt en de ouderdom van 5,7 miljoen jaar klopt niet.
Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Met voeten getreden, Weet 47: 9.