Mijn mooie minibijbel

by | mei 28, 2019 | Recensie

“God maakte eerst de wereld, en toen ging Hij hem versieren. Met vlinders en bijen. Met grote en kleine, gestipte en gevlekte dieren.”

Zo begint het boekje dat nu voor mij ligt. Het is een zogenoemde ‘minibijbel’ vooral geschikt voor dreumesen en peuters. Oorspronkelijk verscheen dit boekje in het Engels met als titel: My teeny tiny Bible. In 2014 werd het door Royal Jongbloed in het Nederlands vertaald met als titel: Mijn mooie minibijbel. De ‘minibijbel’ bevat verschillende geschiedenissen uit de Bijbel. Het begint bij de schepping, daarna volgen de zondvloed, Mozes in het biezen mandje, Jona in de walvis, Daniël in de leeuwenkuil, de geboorte van Jezus, de genezing van de dochter van Jaïrus, het verhaal van de Goede Herder, de storm op zee, het sterven van Jezus en Zijn opstanding. We bekijken alleen de eerste twee gebeurtenissen.

Schepping en zondvloed

De schepping wordt kort besproken. De auteur, Bethan James, laat zien dat alle planten en dieren door God gemaakt zijn. Hij maakte ook de mensen. De auteur schrijft: “God maakte ook mensen. Ze leken op jou en mij. God maakte ze omdat hij graag vrienden wilde.” De plaatjes erbij zijn vrolijk. We zien een water-spuitende olifant, een tijger, een toekan, een giraf met een bloem in zijn bek en Adam en Eva. Na de geschiedenis van de schepping volgt de geschiedenis van de zondvloed. In de tekst lezen we dat God tegen Noach zei ‘dat hij een GROTE boot moest bouwen, een ark’. Er komt een grote overstroming en daarom moet Noach ervoor zorgen dat zijn familie en de dieren aan boord komen, zodat ze niet verdrinken. “De dieren kwamen zelf naar de ark toe, twee aan twee.” Daarna begon het te regenen, wel veertig dagen lang. “Toen de zon eindelijk tevoorschijn kwam, maakte God een prachtige regenboog in de lucht.” Op het plaatje zien we dieren uit de ark komen, twee aan twee. We zien een regenboog in de lucht. En de ark? Die zien we in de verte. Deze keer is de ark een groot houten vaartuig met een deur aan de zijkant en een loopplank naar beneden. Op die loopplank zien we allerlei stipjes. De ark is qua afmetingen realistisch.

Op basis van de beschrijving en de illustratie van de schepping en de zondvloed kan ik dit boekje wel aanbevelen. Reformatorische ouders in onze achterban zullen wellicht problemen hebben met het afbeelden van de Heere Jezus. Christelijke ouders die dat niet hebben kunnen hun peuters, door middel van dit boekje, al vroeg met de schepping en de zondvloed in aanraking brengen. Het is belangrijk dat kinderen al vroeg een beeld vormen van de geschiedenis in de Schrift. Dit boekje biedt deze geschiedenis in chronologische volgorde aan.

Deze bespreking is onderdeel van de projecten ‘De basisschool op weg naar 2020’ en ‘De basisschool ná 2020’ onder leiding van Jan van Meerten.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!