Mijn zoontje is gek op dino’s

by | feb 10, 2024 | Bijbelvast, Interview, Onderwijs

Uit de praktijk: Mijn zoontje is gek op dino’s

Gerben van de Wulp (35) uit Dordrecht is docent in het reformatorisch onderwijs en beginnend jeugdschrijver. Zijn zoontje is gek op dino’s.

Hoe houdt het onderwerp schepping en de ouderdom van de aarde jou bezig?

“Als docent godsdienst mag ik ook de schepping behandelen in het eerste jaar. Ik wil mijn leerlingen graag vormen bij een open Bijbel. We bestuderen dan ook grondig de eerste hoofdstukken van Genesis. Daarbij zie ik het als mijn taak om de leerlingen toe te rusten om in de postmoderne maatschappij staande te blijven. De schepping wordt gezien als achterhaald en niet-wetenschappelijk. Ik merk dat mijn leerlingen door ‘onschuldige kinderfilmpjes’ en films veel onbijbelse of moderne denkbeelden hebben. Ook in gesprekken met buitenkerkelijken of andersdenkenden binnen de kerk wil ik kunnen uitleggen waarom ik geloof in God en een jonge aarde. Daar moet ik me dan in verdiepen.” 

Je hebt een zoontje van zes die gek is op dino’s. Hoe ga jij hiermee om?

Mijn zoontje is gek op dino's

“Als ouder wil ik me verdiepen in de interesse van onze zoon zodat we zijn enthousiasme kunnen begrijpen en het ook kunnen koppelen aan wat de Bijbel erover zegt. We bezoeken samen musea en tentoonstellingen. Jerred was heel blij toen we samen Job 40 lazen. Daar gaat het over de Behemoth. De Behemoth moet op basis van nauwkeurig woordonderzoek een dinosaurus zijn geweest. De artikelen en kleurplaten die Logos Instituut en Bijbelvast bieden hebben aan het stroomlijnen van deze interesse bijgedragen.”

Wat helpt jou in opvoeding en onderwijs om de Bijbelse visie uit te leggen?

“Wat ik heel erg mooi en van toegevoegde waarde vind, is het apologetisch karakter van Logos Instituut dat relevante artikelen publiceert over deze onderwerpen. Daardoor worden docent, ouder en leerling in staat gesteld om uit te leggen wat ze geloven en waar ze voor staan.Het helpt mij als ouder dat ik mijn kinderen op een indirecte manier verantwoord kan vormen door het (samen) lezen van Bijbelvast, het maken van de verwerkingen, het bekijken van lezingen en het aanschaffen van de boeken die aangeboden worden. In het onderwijs heb ik verschillende keren tienermateriaal gebruikt van logos.nl/kids en posters uit Bijbelvast.” 

Tienermaterialen

Gerben is begonnen met het schrijven van lesbrieven, Bijbelstudies en tienerverhalen voor www.logos.nl/kids. Één dezer dagen wordt er een Bijbelstudie gepubliceerd op www.logos.nl. Wordt vervolgd!

Bijbelvast magazine

Bijbelvast Logos InstituutDit artikel “Mijn zoontje is gek op dino’s” is afkomstig uit ons gratis magazine Bijbelvast, uitgave 10, september 2023 (blz. 4). Op logos.nl/bijbelvast kunt u dit magazine ook digitaal lezen of u gratis abonneren op de papieren versie.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!