Mini Pop-Up Noach

by | mei 20, 2019 | Recensie

Hoe geef je peuters de schepping-, zondeval- en zondvloedgeschiedenis mee? Dat is een vraag die vele kinderbijbelschrijvers zich stellen. Niet alleen de tekst is belangrijk, maar ook de plaatjes. Onjuiste voorstellingen kunnen bij de peuters beklijven en de Bijbelse geschiedenis kan degraderen tot sprookje. Eerder hebben we al eens de onrealistische ark genoemd.

Mini Pop-Up Noach

Illustratie

Ook het kinderboekje Mini Pop-Up Noach geeft een onrealistisch beeld van de ark. Hierbij kijken olifanten al trompetterend over de dekrand en balanceren pinguïns op de dekrand. Giraffen kijken blij uit een venster. Gelukkig wordt de ark zo niet afgebeeld tijdens de wereldwijde zondvloed maar daarná. Daarin is de illustrator wel Bijbelgetrouw. Van de dieren (leeuwen, krokodillen, slangen, olifanten, giraffen, pinguïns) zijn er een mannetje en een wijfje zichtbaar. Ook de regenboog ontbreekt niet als verbondsteken met Noach. Dit alles is de voorkant van het boekje. Als we het boekje openen komt een stuk karton ons tegemoet. Vandaar pop-up Noach. Zo wordt er een 3D-voorstelling gegeven van de ark op een berg.

Tekst

De tekst is summier, precies zoals bij een peuter past. God zei tegen Noach dat hij een ark moet bouwen omdat ‘er (…) een grote overstroming’ komt. Na de overstroming kunnen de dieren weer veilig naar buiten. God maakte een regenboog in de lucht. Dat is een goede tekst om de geschiedenis van Noach voor een peuter samen te vatten. Wie denkt dat het hele boekje over Noach gaat die vergist zich. De volgende pop-up gaat over Jozef en zijn broers. Daarna Daniël in de leeuwenkuil, de wonderbaarlijke maaltijd ten tijde van de Heere Jezus, Jezus ontmoeting met Zacheüs en de intocht te Jeruzalem.

Het is goed bedacht van de auteurs om in het boekje pop-ups te maken zodat de geschiedenis van de zondvloed gaat leven. Vooral peuters die het meer van beelden dan van woorden moeten hebben zal dit aanspreken. Alhoewel ik mij wel afvraag hoe lang de kartonnen pop-up blijft werken als deze aan peuters wordt gegeven. Juist omdat peuters veel meer aangesproken worden door beelden is het belangrijk de Bijbelse geschiedenis realistisch voor te stellen. Daarin hoort geen ark zoals deze in het boekje wordt weergegeven. Het boekje zou ik daarom toch niet aanraden om de peuter kennis te laten maken de geschiedenis van Noach en de wereldwijde vloed. Dat is jammer want er is een dringende behoefte aan Bijbelgetrouw1 peutermateriaal dat een realistische voorstelling geeft van deze geschiedenis.

Deze bespreking is onderdeel van de projecten ‘De basisschool op weg naar 2020’ en ‘De basisschool ná 2020’ onder leiding van Jan van Meerten.

Voetnoten

  1. En we zien hierboven dat dit boekje dit ook voor een groot deel doet.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!