Minisauripus laat gedetailleerd spoor achter

by | mei 4, 2024 | Dinosauriërs, Paleontologie, Zondvloed

Geschubde huid in dinospoor – dit beestje rende door een flinterdun modderlaagje

Wie weleens over het strand loopt weet dat een voetafdruk in modderig zand maar kort zichtbaar blijft. Om zo’n afdruk te vereeuwigen, moet je snel te werk gaan. Waarom zou dat niet gelden voor de pootafdruk van Minisauripus, een tweevoetig, 20 centimeter lang dinootje dat in rap tempo over een modderlaagje rende? Het spoor dat ie daarbij achterliet, is zó goed bewaard gebleven, dat je er zelfs zijn geschubde huid in kunt zien.

spoor Minisauripus

Als je goed kijkt naar de tweeënhalve centimeter lange dinovoetzool, zie je duidelijk het bobbelige, schuurpapierachtige patroon.

Alsof z’n leven ervan afhing, zo hard moet Minisauripus over de modder hebben gerend. Het diertje was op de loop, over een natte modderlaag die (voorafgaand aan of tijdens het rennen) door regendruppels werd bevochtigd. Dat moet wel, want ook de druppels zijn in het fossiele gesteente bewaard gebleven. Nooit eerder trof men afdrukken van dinohuid zo perfect aan als hier, in de buurt van Jinju (Zuid-Korea). Juist doordat Minisauripus heel snel liep, is zijn geschubde huid schitterend zichtbaar gebleven.

 Minisauripus

Minisauripus

Snelle fossilisatie

Deze vondst spreekt bovendien van een snelle fossilisatie. Langzame processen van miljoenen jaren passen daar niet bij. De afdrukken zouden dan allang zijn weggespoeld voordat ze konden verstenen. De aardlaag waarin ze nu zijn aangetroffen (het Krijt: 120-112 miljoen jaar geleden, volgens seculiere tijdrekening) moet snel zijn gevormd. Dat past in een zondvloedscenario waarbij de regen met bakken uit de lucht viel en mens en dier het in allerijl hogerop zochten.

 

Bronvermelding
Weet 58    Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine nummer 58, augustus 2019. De betreffende Weet is te koop via de Logos Webshop. Wil je vaker Weet Magazine lezen? Dan kun je ook abonnee worden via de website van Weet Magazine. Logos Instituut beveelt het Weet Magazine van harte aan.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!