Moderne wetenschap in de Bijbel verfilmd

by | mrt 16, 2020 | Nieuws, Onderwijs

Een veelgelezen boek onder christenen is Moderne wetenschap in de Bijbel van Ben Hobrink. Ook filmmaker Thomas van der Giessen was er enthousiast over. „Ik had het gevoel dat het boek zich goed leende voor een documentaire.” Het resultaat ligt nu in de winkel.

Samen met zijn vrouw Nelleke runt Thomas van der Giessen het bedrijf Aktefilm. Hij doet meestal projecten voor een opdrachtgever, maar de verfilming van Moderne wetenschap in de Bijbel heeft hij uit eigen zak bekostigd. „Het huidige medialandschap is verre van christelijk. De kans dat een film als deze wordt gemaakt is vrij klein. En toch wilde ik hem maken. Daarom heb ik ervoor gekozen om de film zelf te financieren en mijn vrije tijd erin te steken. Toen ik Ben Hobrink opbelde met het idee zijn boek te verfilmen, reageerde hij direct enthousiast.”

Terug in de tijd

Hobrinks boek gaat voor een groot gedeelte over de reinheidswetten uit het Oude Testament. Hoe pak je de verfilming van dat onderwerp aan? „De film neemt je mee, terug in de tijd. We hebben met meer dan vijftig figuranten, gestoken in authentieke kleding, en op bijzondere locaties gewerkt om een zo levendig mogelijk beeld te geven van de wetten en situaties waarover Ben Hobrink in zijn boek vertelt,” legt Thomas uit. „Daarnaast hebben we verschillende deskundigen geïnterviewd die vanuit hun eigen vakgebied hun visie op de verschillende onderwerpen geven.”

Wat als…?

De invalshoek is wat de film bijzonder maakt. Thomas: „Als de wetenschap er niet meer is, kan de Bijbel ons dan in leven houden? In de onstuimige tijd waarin wij leven lijkt die vraag steeds relevanter te worden. Voor zover ik weet zijn er geen Nederlandstalige christelijke filmproducties gemaakt die zo’n insteek hebben.”

Leiding

Het maken van de film was voor Thomas een bijzonder traject. „Ik heb mensen ontmoet die ik anders nooit zou ontmoeten. Ik ben op plekken geweest waar ik normaal niet zou komen; een unieke ervaring die ik ook op de kijker wil overbrengen.”

Schepping of evolutie

Films maken zit Thomas in het bloed. „Het is de bedoeling om aan dit project een vervolg te geven. Mijn interesse gaat vooral uit naar het maken van documentaires.” Een volgend idee heeft hij ook al: „Een film over evolutie of schepping staat ergens bovenaan mijn wensenlijst. Het is een belangrijk debat, zeker omdat er nu mensen zijn die evolutie en de Bijbel proberen te combineren.”

De dvd ‘Moderne wetenschap in de Bijbel’ is te koop via onze webshop.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Moderne wetenschap in de Bijbel verfilmd, Weet 47: 10.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!