Moeder en schoondochter

by | jun 21, 2016 | Bijbel, Onderwijs, Theologie

Als ik aan iemand zou vragen wie de schoonmoeder is van Ruth, dan is de kans 100% dat het antwoord Naomi is. Maar als ik dan stel dat Ruth nog een tweede keer is getrouwd en of men weet wie haar tweede schoonmoeder (de moeder van Boaz dus) is, dan is de kans groot dat ik met glazige ogen wordt aangekeken. Toch weten we wie de moeder van Boaz is.

Om de spanning er nog even in te houden, zowel Ruth als Boaz zullen met rode oortjes hebben geluisterd naar de belevenissen van hun (schoon)moeder. Vroeger toen ze nog ongetrouwd was hield ze er een soort restaurantje met aanvullende diensten op na. Ze was van het soort die je niet midden in de stad wilde hebben en daarom had ze haar huis op de muur. Het was dan ook totaal niet verwonderlijk dat ze het niet altijd even nauw nam met de wet en zelfs vijandelijke spionnen verborg voor de autoriteiten en ze later zelfs hielp te ontsnappen. De spionnen waren haar er dankbaar voor en vergaten haar zeker niet, want toen later hun leger het stadje aanviel waren er speciale commando’s om haar te redden. In mijn fantasie denk ik dan dat ze zo haar man heeft ontmoet en ik kan niet aan de indruk ontkomen dat Boaz en Ruth haar deze vraag ook hebben gesteld. Helaas weten we dit detail niet, wel dat ze verhuisde naar Bethlehem en dat ze getrouwd was met een zekere Salmon.

Ik kan me voorstellen dat u een vermoeden heeft, maar in de geslachtsregisters in het Oude Testament zult u het antwoord niet vinden, in het geslachtsregister van Mattheüs vinden we de clou en zien we dat het Rachab de hoer is. Misschien is het omdat ook de moeder van Boaz een buitenlandse was, dat hij het extra opnam voor de buitenlandse Ruth.

Dit artikel is met toestemming van de auteur overgenomen. De originele versie is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!