Moeders dieet bepaalt afweer kind

by | mrt 17, 2016 | Medische wetenschappen, Voedingswetenschappen

Als een moeder tijdens de zwangerschap te weinig vitamine A binnenkrijgt, zal dat waarschijnlijk leiden tot een verminderde afweer bij het kind wanneer het volwassen is. Dat concluderen onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Het eten van vitamine a-rijk voedsel (zoals groenten, vis, lever en margarine) is dus erg belangrijk.

Amsterdamse onderzoekers hebben, in samenwerking met binnen- en buitenlandse onderzoeksgroepen, voortplantingsexperimenten uitgevoerd onder muizen. Hieruit blijkt dat de lymfeklieren van embryo’s zich slecht ontwikkelen als drachtige muizen erg weinig vitamine A innemen. De lymfeklieren blijven dan klein. Dat komt doordat er te weinig retinolzuur wordt aangemaakt uit vitamine A. Wanneer deze muisjes volwassen worden krijgen ze te maken met een sterk verminderde werking van hun afweersysteem. De lymfeklieren spelen namelijk een centrale rol in dat afweersysteem. „Wanneer virussen het lichaam binnendringen, wordt de afweer hiertegen in de lymfeklier in gang gezet. Daar worden de afweercellen van het lichaam ‘aangezet’ om uiteindelijk het virus te kunnen verwijderen. We zien dat in een kleinere lymfeklier de kans minder groot is dat de afweercellen de virussen herkennen. dan duurt het langer om het virus op te ruimen”, legt een van de onderzoekers uit. „Je afweersysteem wordt dus mede bepaald door wat je moeder tijdens de zwangerschap heeft gegeten.”

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Demoed, J.F.A., Heugten, G.J.H.A. van, 2014, Moeders dieet bepaalt afweer kind, Weet 27: 6.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!