Nanodeeltje verslaat superbacterie

by | mei 31, 2021 | 06. Biologie, Techniek

Bacteriën die niet op antibiotica reageren, zijn de schrik van elk ziekenhuis. Kunnen ze misschien toch nog worden uitgeschakeld door gebruik te maken van nanotechnologie?

Antibiotica kunnen veel bacterie-infecties verhelpen, maar niet alle. Sommige bacteriën kunnen zich tegen antibiotica verdedigen: ze zijn resistent.
Hoe kun je zulke resistente bacteriën dan toch doden?

Biochemici van de University of Colorado Boulder denken een oplossing te hebben gevonden. Ze willen gebruik gaan maken van zogenaamde quantum dots. Dat zijn zeer kleine deeltjes die onder invloed van licht een zogenaamd ‘superoxide’ kunnen maken; een zuurstofmolecuul waarvan één elektron ontbreekt. Dit superoxide valt de energiehuishouding van de bacteriën aan, en die gaan op hun beurt daartegen in de verdediging. De gewone antibiotica kan dan zijn werk doen. Volgens het onderzoek worden gewone antibiotica tot wel duizend keer zo effectief als je er quantum dots aan toevoegt, zonder dat er vervelende bijwerkingen optreden.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Nunen, H. van, 2017, Nanodeeltje verslaat superbacterie, Weet 48: 8.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!