Naweeën van Abortus – Kans op vroeggeboorte volgend kind stijgt

by | dec 16, 2019 | Ethiek, Medische wetenschappen, Onderwijs

Steeds meer studies lijken aan te geven dat een abortus vervelende latere gevolgen kan hebben. Nieuw onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat abortus de kans vergroot dat een volgend kind te vroeg wordt geboren. Dat is in elk geval de conclusie van Pim Ankum van het UMC van Amsterdam.

Hij keek naar 21 studies die bij elkaar over meer dan 2 miljoen vrouwen gaan. Ankum heeft vooral gekeken naar de methode die ‘dilatatie en evacuatie’ (D&E) wordt genoemd. Hierbij wordt de baarmoederhals verwijd onder invloed van medicijnen. Het ongeboren kind wordt vervolgens met instrumenten uit de baarmoeder gehaald; vaak in stukken.

Deze methode vergroot de kans dat een kind bij een volgende zwangerschap te vroeg wordt geboren. De kans op een vroeggeboorte (37 weken of eerder) wordt maar liefst 29% groter. De kans op extreme vroeggeboorte (32 weken of minder) wordt zelfs 69% groter. Ankum denkt ook te weten hoe het komt. Door het verwijden van de baarmoederhals bij een abortus kan deze niet meer zo nauw sluiten als normaal.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit Weet Magazine. De volledige bronvermelding luidt: Heugten, G.J.H.A., 2015, Naweeën van Abortus. Kans op vroeggeboorte volgend kind stijgt, Weet 34: 8.

M
"

Artikelen

Artikelen