Neanderthaler niet op achterhoofd gevallen

by | mrt 3, 2018 | Antropologie, Onderwijs, Paleontologie

Waren Neanderthalers domme bruten? Zo worden ze wel vaak neergezet. Kijk de leerboeken en documentaires er maar op na. Dat beeld klopt niet. Nijmeegse wetenschappers zeggen dat ze hun eigen taal hadden. Ze spraken op een manier die kenmerkend is voor moderne talen.

In Weet Magazine stonden al eerder studieresultaten die erop wezen dat de Neanderthaler een gewoon mens was (forser en sterker weliswaar dan de moderne mens, maar toch…) Een van de Weet-artikelen ging over de bevinding dat Neanderthalers konden bodypainten. In latere nummers stonden berichten over andere eigenschappen die sterk overeenkomen met die van de moderne mens: ze maakten grotschilderingen (nummer 17), kookten hun voedsel, maakten gebruik van geavanceerde werktuigen, begroeven hoogstwaarschijnlijk hun doden en versierden zich met verentooien, zoals indianen dat doen (nummer 18).

Nu kan het lijstje dus worden aangevuld met de vondst dat ze een eigen taal hadden. Dit strookt met de bewering die drie jaar geleden al in Weet Magazine stond (februari 2010). In een kort artikel werd bericht over de vondst van een strottenhoofd van een Neanderthaler. Dat strottenhoofd leek precies op dat van een modern mens; het was alleen iets groter. ‘Deze ijstijdmensen waren dus gewoon in staat om te communiceren, precies zoals de moderne mens dat doet’, meldde Weet Magazine toen. De bevindingen van de Nijmeegse wetenschappers komen dan ook niet als een verrassing.
Ook wezen we op genetische studies naar een belangrijk gen dat spraak mogelijk maakt: het FOXP2-gen. ‘Die studies laten twee typisch menselijke eigenschappen zien. Die eigenschappen vind je niet bij apen, maar wel bij de Neanderthaler.’

Nieuwe onderzoeken hebben ervoor gezorgd dat het onderscheid tussen de moderne mens en de Neanderthaler wegvalt. Het vermogen van de Neanderthaler om informatie te verwerken was vergelijkbaar met dat van moderne mensen. Ongeciviliseerde bruten waren het zeker niet. Het wordt tijd dat de leerboeken, museumbordjes en documentaires dit verouderde beeld eens corrigeren!

Dit artikel is met toestemming overgenomen van de website van Weet Magazine. Het originele artikel is hier te vinden.

Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief!